Какво НЕ ТРЯБВА да подарявате на детето ми!

Какво НЕ ТРЯБВА  да подарявате на детето ми!

Мила бабо, дядо, приятелко, и др. ангажирани в подаряването!

Разбирам, че обичаш детето ми. Сигурна съм, че имаш своите причини да му подаряваш точно това, което обикновено подаряваш.

В края на краищата „нещо хубаво“ е разтегливо понятие и се случва в него да се вместят дори двуметрови плюшени маймуни.
Само че бих искала следващия път когато се наканиш да подаряваш нещо на сина ми/дъщеря ми това да не е:

А) Кутия шоколадови бонбони в целофанче.

Много вероятно е, когато купуваш кутията, въображението ти да рисува идилична картина – едно възпитано и добро дете, което хапва бонбоните по един на ден и то след вечеря. Ти просто не познаваш добре този дребен хитрец! Бонбоните ще оцелеят около час. Е добре – два часа, но само в случай, че успея да ги скрия, което ще забави малко неизбежния им край.

Б) Конструктор, съдържащ куп малки елементчета

Как започва твоя ден? Ставаш от леглото, отпускаш крака на мекия килим и отиваш да си направиш кафе за да се ободриш за предстоящия прекрасен ден. А сега си представи, че вместо гъста мекота, под крака си усетиш вратичка на самосвал с размери 0,7х0,7 см с две остри малки панти? Значи, безусловно мен това много ме ободрява – вратичките с размери 0,7х0,7 см – те всъщност са едни от най-събуждащите неща на света… Но дали денят ми ще е радостен от тук нататък е друг въпрос.

В) Върхът на китайската промишленост на играчки

Това са точно тези случаи, в които играчката е толкова грозна, че дори ниската цена не може да те привлече. Тези играчки миришат. Всъщност направо смърдят. При това не само на кръвта и потта на експлоатираните китайски труженици, а на някаква гадна химия с непроизносимо название. Предмет с такъв „аромат“ просто няма как да не е вреден. А и тези играчки се чупят светкавично.

Г) Играчка издаваща твърде високи звуци

В тях има особена прелест. Например, отиваш през нощта до тоалетната, докоснеш леко с крак нещо меко и изведнъж чуваш тъничко: „Здравееееей!“ . Това не е глас от небесата, а ухилено кученце. Но общителното плюшено животинче е половин беда. Много по-тежък е случая с общителна пластмасова играчка. Защо ли? Защото звучи ПО-СИЛНО! Всички тези самоходни коли виещи „файър, файър“, автомати и полицейски машини със сигнални лампи, могат да доведат до истерия всеки…, но не и детето разбира се.

Д) Двуметрова плюшена маймуна

Пожалете животното! Повечето съвременни деца не обичат меките играчки. Всъщност съвременните девойки също не ги обичат. И изобщо тях никой не ги обича! Може би само продавачите в магазините, в които влиза окъснял гост и посочва най-големият и ярък предмет, който вижда. Така че съдбата на тези маймуни е предизвестена и печална: забравен ъгъл, прах, редки срещи с молците и безкрайна самота. Бррррр! И на врага си не го пожелавам.

Знам, не е лесно да се избегнат описаните по-горе играчки, почти невъзможно е. Но все пак:

Е) Ще се зарадваме на дървена играчка. Не защото е био, еко и т.н., а защото със сигурност ще изисква детето ми да прояви усилие и въображение, за да играе с нея.

Ж) Ще сме благодарни, ако ни подарите семейна игра, съобразена с възрастта на детето. Дори няма нужда да има светещи елементи и звучи - само карти, зарчета и пулчета ще са достатъчни да се забавляваме.

З) Всъщност ще ни харесат всички подаръци, които са избрани с грижа и мисъл за нас :)

Източник: Дети и родители

 


Още по темата:

8 неща, които трябва да знаете преди да дойдете вкъщи

Трагедия със солети в 10 действия

Правилата на едно успешно семейство с 12 деца