Кученцето - Приказка с милувка 1

Кученцето - Приказка с милувка 1


"Приказки с милувка" са истории, в които се разказва за първите истински самостоятелни приключения на малчовци (животни) навън. Докато родителят разказва приказката, той може да докосва детето по носленцето, главичката, гръбчето и дори леко да го гъделичка - в съответствие с текста - отбелязано е със *. По този начин детето запомня съдържанието и изводите, забавлява се, и не на последно място - усеща нашата милувка преди сън. Текстовете са лесни и леки, подходящи са за деца от 2 до 5 години. 


Имало едно време едно кученце.

Един ден то попитало майка си дали може да се разходи навън съвсем самичко за първи път. Майка му му разрешила, то излязло и тръгнало по улицата. Видяло и подушило много интересни неща, но изведнъж пред него капнала една капка, после още една и още една. Други паднали върху него:

„туп“ върху носленцето*,

„туп“ по главичката*,

„туп“ по гръбчето*,

„туп“ по опашката*.

Кученцето се скрило под една кола и изчакало дъждът да спре.


Когато решило да продължи разходката си, пред него се изпречила огрооомна локва.

„Ама какво е това? Я да го близна – ха, вода. Значи ще я изпия, за да продължа пътя си!“ Пило, пило, но не успяло да я изпие. Та може ли едно малко кученце да изпие толкова голяма локва?

Тогава си казало: „Щом не мога да я изпия, ще я прескоча!“. Засилило се и ПЛЬОК! – паднало точно по средата на локвата. Та може ли едно малко кученце да прескочи толкова голяма локва?

Ядосало се кученцето, разплакало се и се върнало вкъщи – мокро и натъжено.


Майка му хубавичко го подсушила с кърпа –

изтъркала му носленцето*,

главичката*,

гръбчето*,

опашката*.


Преди да заспи, кученцето искало да си поговорят малко. „Мамо, а защо не можах да се справя с тази ужасна локва?“, попитало то.

„Ти погледна ли внимателно колко голяма е локвата и прецени ли колко малък си ти?“, отвърнала мама.

„Ами, май не.“

„Ако беше помислил малко, щеше да се досетиш, че си още малък и не можеш нито да изпиеш толкова вода, нито да скочиш толкова надалеч. И просто щеше да я заобиколиш. Това, че не успя днес, не означава, че няма да се справиш утре. Просто трябва да мислиш и тогава да действаш.“

Кученцето се гушнало в мама и заспало.


Време е да спиш и ти.



Още по темата:

Котенцето - Приказки с милувка 2

Приказен сън

Носете на ръце децата си!