RO EN

Молитва за дъщеря ми

Молитва за дъщеря ми Автор:


Първо, Господи, никакви татуировки! Нека нито един китайски йероглиф или цитат от „Мечо Пух“ не докосне нежния й ханш!

 

Нека да е красива, но не и „суперсекси“, защото „суперсекси“ е това, което привлича футболистите.

 

Когато й предложат ободряващ бял прах, нека си припомни родителите си, които чистят дори семките от гроздето й, и да си остане на бира.


Води я, закриляй я, когато пресича улицата, качва се на лодки, плува в океана, плува в басейни, минава край басейни, когато се качва и слиза от ескалатори, когато чака влака в метрото, докато пресича булеварди, докато се надвесва през високи прозорци, докато минава сама през тъмни паркинги, вози се на влакчета на ужасите и когато излиза на какъвто и да е балкон, винаги, навсякъде и колкото и да е голяма.

 

Покажи й път, който е далеч от актьорството, но не и твърде близо до финансите. Насочи я към работа, която да й осигурява свободно време, да я предизвиква интелектуално, да й позволява да пътува. Но да не трябва да носи високи токчета.

Каква ли ще е тази професия, Господи? Архитект? Акушерка? Дизайнер? Питам Теб, защото, ако знаех, щях аз да я работя.


Нека да танцува в ритъма на собственото си сърце и да успява със силата на собствените си ръце.  

 

Осигури й лек преход през трънливия път от 12-ата до 17-ата година. Нека да рисува еднорози и да се интересува от барбита колкото се може по-дълго. Защото детството е късо – цвете, което цъфти само веднъж, а животът като възрастен е дълъг и целувките с момчета могат да почакат.

 

О, Господи, направи така, че интернет да изчезне завинаги и нейната граматика да остане незасегната от ужасните писания на приятелчетата й, а психиката й - недокосната от трейлъра на „Хостел на ужасите 5: Момичетата просто си умират да ги накълцаш“.

 

И когато един ден пред мола се обърне срещу мен и ме нарече кучка, дай ми сила, Господи, да я напъхам в таксито пред нейните приятелки, защото ТОВА няма да го търпя, Господи. Просто е изключено.


И ако стане майка един ден, нека да мога да я видя, дори да е през твоите очи, Господи, как лежи на пода в 4,30 сутринта, изтощена, отегчена и обезумяла от любов към малкото вързопче, омазано до врата с ако. „Мама е правила това за мен някога“, ще осъзнае, докато бърше изпражнения.

„Мама е правила всичко за мен.“ И закъснялата благодарност ще я залее и тя ще се зарече да ми се обади на сутринта. И ще забрави.

Но аз ще знам, защото ще гледам през очите ти, Господи.

 

Амин. 


Тина Фей е американска актриса, сценарист, писател. Това писмо е откъс от автобиографичната й книга Bossypants и е написано от бременната Тина към неродената й все още дъщеря.


Азбуката
Купи сега
Аз уча животните
Купи сега


Още по темата:

Понякога плача за теб, мъничка моя

Тя дъщеря ми

Към родителите с малки деца: нека съм този, който го казва високо и ясно!


120 игри против скука
Купи сега
100 игри с добри дела
Купи сега

Виж следващата новина
Какво НЕ ТРЯБВА  да подарявате на детето ми!
Какво НЕ ТРЯБВА да подарявате на детето ми!

Автор: Дети и родители
от 26/11/2014 г.

Мила бабо, дядо, приятелко, и др. ангажирани в подаряването! Разбирам, че обичаш детето ми. Сигурна съм, че имаш своите причини да му подаряваш точно това, което обикновено подаряваш.В края на краища...