Най-добрите приятели на майката

Най-добрите приятели на майката

1. Търпението. Това е способността да повториш сто и един пъти едно и също или да изчакаш детето си да се приготви за излизане. Но тук ключовото е да си спокоен, да наблюдаваш и да настояваш на своето. Иначе неминуемото напрежение ще прерасне в скандал.

2. Чувството за хумор. Много е важно да виждате смешното във всяка ситуация, да можете да се пошегувате и най-вече да умеете да се присмивате на самата себе си.

3. Способността да приемате ситуацията такава, каквато е. А не да се опитвате да натикате себе си, детето си и реалността около вас в някакъв идеален шаблон.

4. Интерес и уважение към игрите. Убедена съм, че възрастните задължително трябва да играят, дори и без деца около тях. Тогава ще им е по-лесно да се забавляват с децата си и няма да възприемат играта като временно, безполезно занятие, а като най-важното в живота на децата си.

 

 

5. Фантазия. Тя може да замени милион играчки, както и прословутите „тояга и морков“ във възпитанието.

6. Липса на привързаност към вещи. Изненадващо е колко добре може да живее човек с надраскан диван, детските рисунки по тапетите след няколко години ще предизвикват умиление и носталгия, думите „мамо, разкрасих хладилника“ се превръщат в семеен анекдот, необходимостта от време на време да се купуват нови чаши и чинии, за да заменят старите, доставя разнообразие.

Разбира се, добре е да положите усилия и да възпитате детето си на ред. Но винаги трябва да помните – хората са по-важни от вещите.

7. Умението да се радвате истински и да не бързате.


8. Спокойствие и умиротвореност. На жителите на големите градове тези две качества никога не достигат, много е трудно да не се поддадеш на безумния ритъм, да не бягаш, да не бързаш. Но може и трябва да търсиш както вътрешни резерви, така и външни оазиси на спокойствие и безметежност.

9. Интерес към живота. Задължително трябва да има теми, които да ви увличат, желания за нещо ново, места, които да посетите, любими занимания. Трябва да живеете своя живот интересно и осмислено. Разбира се, детето ще заема важно място в него, но трябва да имате нещо само ваше.

10. Осъзнатост. В собствения си живот трябва да се избавите от шаблоните и да осмисляте обективно всяка информация. Не всеки добронамерен съвет е верен и не всеки верен съвет е подходящият за вас. Слушайте всички, но следвайте само собствените си решения.

Вие сте най-добрата майка за вашето дете.

Адаптирано от текст на: Дети и родители

Още по темата:

Към родителите с малки деца: нека съм този, който го казва високо и ясно

10 неща, които родителите никога не трябва да правят

Спортове за майки