Най-добрите учители, които познавам

Най-добрите учители, които познавам

 

Учителите, на които се възхищавам най-много са тези, които остават винаги любопитни към света около себе си и са професионално активни дълги години. Те избягват застоя и успяват да запазят любовта си към децата и учебния процес. Те оставят трайна следа в умовете на учениците си заради креативността, чувството за хумор и разбирането, които проявяват.

Ето някои от основните качества, които притежават най-успешните учители, които съм срещала:


1. Най-добрите учители имат високи очаквания

Те изискват значителни постижения от техните студенти и не приемат посредствени резултати. В образованието, очакванията всъщност са самоизпълняващи се предсказания. Когато учителите вярват, че всеки един ученик може да надмине своите въображаеми ограничения, децата усещат тази вяра и работят заедно с учителя за да я реализират.


2. Те мислят творчески:

Най-добрите учители позволяват на въображението си да ги отведе извън обичайните модели и извън класната стая и споделят тези пътешествия с учениците си. Доколкото това е възможно, тези учители се опитват да направят ученето вълнуващо и запомнящо се за децата. Търсят начини да им предадат практически опит, приложим в света около тях.


3. Най-добрите учители са чувствителни и гъвкави в поведението си:

Те не ограничават действията си спрямо своите нужди, а лесно усещат какво е необходимо на другите около тях – ученици, родители, колеги, обществото. Това е голямо предизвикателство, защото най-добрият учител трябва да играе различни роли за различните хора, с които общува и то в рамките на един ден, и едновременно с това да остане верен на собствената си същност.


4. Те са любопитни, уверени и развиващи се:

Всички сме срещали закостенели и цинични учители, които просто си прекарват времето до пенсия в класната стая, и които по време на час гледат часовника си дори по-често от самите ученици. НЕ ГОВОРЯ ЗА ТЯХ.

Точно обратното. Учителите, на които се възхищавам най-много, имат енергията да приемат и прилагат нови идеи от по-младите си колеги и не се чувстват заплашени от това. Те имат силни принципи, но въпреки това успяват да се развиват непрекъснато.


5. Успешните учители учат колко е важно да се забавляваш докато учиш и докато живееш:

Учителите, на които се възхищавам най-много са тези, които успяват да направят забавни дори най-сериозните уроци. Те не се притесняват да се шегуват, защото знаят, че могат да овладеят дисциплината в класа само с поглед или променен тон на гласа.


6. Те са по човешки несъвършени:

Най-успешните преподаватели са много истински по време на работа. Те празнуват успехите на своите ученици, показват съчувствие към родителите, разказват истории от собствения си живот, смеят се на грешките си, споделят внезапни хрумвания и не се страхуват да са несъвършени пред класа си.

Те разбират, че учителите не просто преподават материал за заучаване. Най-добрите от тях са лидери, които показват на учениците какво трябва да е поведението им в различни ситуации в живота. И признават, когато нямат отговор. Извиняват се, когато това е необходимо и уважават учениците си.


Вижте полезни продукти за учители:


Още по темата:

8 неща, които хората не разбират за работата на учителя

10-те топ неща, които биха искали учителите от родителите

4 важни причини да станеш учител

 

20 отстъпка