Готвенето като пример за ефективно успокоение на детето - какво ни разказа Ние с Мама

Готвенето като пример за ефективно успокоение на детето - какво ни разказа Ние с Мама

Автор: Надежда Генчева, niesmamacom

Въпросът с храненето на децата е много важен и дори тревожен за всеки родител. Дали детето хапва достатъчно, дали яде здравословно и т.н., и т.н. Няколко пъти вече сме публикували материали по темата, но тя винаги е актуална. Попитахме няколко майки за техния опит и препоръки.

 

 

Разкажи ни с две думи за себе си.

Наскоро (предполагам с най-добри чувства) ме нарекоха „отдадена на кулинарията“. Почувствах се странно, сякаш съм подвела хората, че готвенето за мен е страст и огромно удоволствие. Истината е, че аз съм едно обикновено момиче, което сравнително рано се впусна в приключението да стане майка.

Това не ми попречи да се отнеса с отговорност към ролята си на родител. Майчинството ме мотивира да обърна повече внимание на това с какво се храним вкъщи и какъв пример ще дам на детето си.

Кое хранене според теб е здравословно?

Държа на домашно приготвената храна, която носи минимално стрес за готвачите вкъщи. Готвим бързи неща, не пържим, опитваме се да намалим млечните продукти – на първо място не консумираме прясно мляко, отдавна се сбогувахме с бялото брашно и бялата захар.

 

 

Аз самата не вкусвам месо от десет години и това донесе само положителни промени в храненето и здравословното ми състояние. Най-вече ме научи да се храня разнообразно и ме накара да обикна много продукти, които преди не участваха в менюто ми.

Детето ти похапва ли, или е злоядо?

Синът ми Симеон се храни много добре, не смятам, че е имал период на продължително злоядство. Шегувам се често, че той е двигателят на моя блог. Минахме и през моменти, в които отказва някои храни, но това никак не ме уплаши. Знаех, че ще отмине, и не спрях да предлагам домашна храна.

 

 

Преди да станеш майка, обичаше ли да готвиш?

Не мога да кажа, че съм била или че дори сега съм влюбена в готвенето. Често се чувствам вдъхновена да приготвя нещо за семейството си, но истината е, че не обичам да прекарвам много време в кухнята. Готвя отделно за всяко хранене и гледам да не се застоявам дълго. Ако трябва да прекарам повече от час до котлона, със сигурност ще се напрегна и няма да съм приятна компания за никого.

Какво приготвяш за храна – това, което детето обича, или това, което смяташ, че е полезно за него?

Страхотен въпрос! Аз просто го научих да обича това, което смятам, че е здравословно за него.

Включваш ли детето в процеса на готвене?

Бях много ентусиазирана на тази тема, когато беше по-малък, сега сякаш нямам толкова свободно време и гледам по-бързо да приключа с работата в кухнята. Иначе ме хващате точно в такъв момент, че мога да дам готвенето като пример за ефективно успокоение на детето.

Симеон вече трети ден се събужда от следобедния си сън в ужасно настроение и плаче неутешимо. Спасение в тези моменти се оказа котлонът – по-точно една касерола, малко вода и няколко спагети. Задачата му е да наблюдава бълбукащата вода, да разбърква и да чака сваряването на макароните цели десет минути. Достатъчно да забравиш защо си бил тъжен.

 

 

Кои са източниците на информация и вдъхновение за здравословно хранене/живот?

Доверявам се на резултатите в интернет търсачката, ако имам спешна нужда от кулинарно вдъхновение или помощ с някоя рецепта. А информация за това как да отглеждам детето си осъзнато и с повече търпение, откривам в блога Reston Creatifs. Зад него стои Жени – клиничен психолог, която споделя изключително полезно съдържание за родители.

Смятам, че огромен ефект върху това какъв родител и човек съм, има и литературата, която избирам за себе си през последните месеци. Бих казала, че съм в период на силен интерес към темата личностно развитие. Ще си позволя да препоръчам YouTube канала The Impact Theory като източник на вдъхновение, теми за размисъл и идеи за книжни заглавия.

Един съвет за родители на злояди деца:

Споделям подхода, който помогна при храненето на Симеон:

  • От съвсем рано му предоставих възможността да се храни сам.
  • В периодите на отказ от храна давах право на избор, като сервирах повече от едно ястие едновременно, а не когато получа отказ на първото предложение.
  • Ограничих до минимум междинните похапвания, особено тестените, които забелязвам, че децата много обичат.
  • Буквално го оставях на мира, когато не му се яде, така пропускането на обяда например, водеше до по-малко стрес и за двама ни, както и до прилично похапване по-късно, когато наистина беше гладен.

 

 

Сподели една любима рецепта, която децата със сигурност ще харесат.

Бисквитки с фурми

Необходими продукти (за 10 бр.):

6 пресни фурми

1 яйце

25 г разтопено кокосово масло

1 ч.л. бакпулвер

40 г оризово брашно (около 5 равни с.л.)

80 г брашно от лимец (около 12 равни с.л.)

Начин на приготвяне:

Почистете фурмите от костилките и ги поставете в блендер заедно с яйцето и маслото. Разбийте, докато фурмите не станат на малки парченца. Сместа от блендера смесете постепенно с бакпулвера и брашното. Оформете сплескани бисквитки с леко влажни ръце и поставете в тава, застлана с хартия за печене. Печете 10 – 12 минути в предварително загрята на 180°C фурна.

* Ако нямате блендер: фурмите може да нарежете на малки парченца, а яйцето да разбиете с вилица.

 

 

Напиши ни примерно дневно меню.

Закуска: Лимецово хлебче с пастет от авокадо и яйце.

Обяд: Яхния от сладък картоф, червена леща и спанак.

Следобедна закуска: Овесени палачинки с банан и рожков.

Вечеря: Зеленчукова крем супа (картоф, морков, лук, алабаш, краве масло, мащерка и риган).

Междинна закуска (при необходимост): плодове/моркови на тънки резенчета.

Пожелай нещо на хората, които ще прочетат интервюто ти, моля. Напоследък имаме нужда от добри пожелания.

Или пък сподели любима мисъл.

Пожелавам им да открият в себе си онази смелост, която им трябва, за да повярват в мечтите си.

Автор: Надежда Генчва, майка на почти 3-годишния Симеон. По образование Надежда е софтуерен инженер и въпреки това намира време и създава нейния блог, в който може да разгледате много интересни, лесни и вкусни рецепти.

Съвсем наскоро Надежда издаде и книгата си "Ние с мама".

Последвайте Надежда в нейния Facebook, Instagram и почерпете вдъхновение от блога й! 

 

Още по темата:

Здравословни рецепти и съвети от Ние с Мама - за разпечатване

Здравословното ядене е балансираното - какво ни разказва The Little Chef

Опитах се да храня здравословно детето си и полудях!