Пет неща, които учителите на начални класове не трябва да правят

Пет неща, които учителите на начални класове не трябва да правят

1. Да задържат учениците в междучасията.

Някои учители традиционно задържат децата в междучасията. Урокът продължава с 5–10 минути повече, като се има предвид, че почивката е максимум 15 минути. Понякога изобщо не остава време за разпускане. Аргументацията е, че не са успели с уроците.

Защо не трябва да се прави така?

Децата на 7–8 години изобщо трудно разбират защо трябва да се седи на едно място по 35–40 минути и защо не е позволено да се става и играе.

Ако не им се дава възможност периодично да изразходват енергия и да общуват, те няма да имат концентрацията да усвояват материала и ще загубят интерес към ученето.

Какво можем да направим?

Преди всичко анализирайте ситуацията – какво ме забавя? Ако причината не е във вас – опитайте се да въздействате и да промените нещата. Ако е във вас – променете навиците си и осигурете така необходимата почивка на децата.

2. Да се карат на детето за липсата на училищна униформа или платени такси.

От собствения си опит знам, че 90% от децата се водят в училище от родителите си. Тези родители най-вероятно са видели, че детето им е без униформа. Да се карате на детето, няма смисъл.

Може да го попитате защо не спазва правилата, но е по-важно да говорите с родителите. Ако семейството няма пари, то детето не е виновно и публичната забележка само ще го накара да се чувства зле.

Естествено, едно дете няма как само да заплати дължимите на училището такси.

Защо не трябва да се прави така?

Детето само ще се травмира от забележката и няма да може да се концентрира върху обучението. А също ще почувства и несправедливостта – мама не е платила, а се карат на него.

Какво можем да направим?

Спокойно да кажем на детето да напомни на родителите си за униформата/плащането. Ако това не подейства, да говорим с родителите.

3. Прекалено много да контролират ситуацията.

-Да не се става от масата, докато не приключат всички.

-Да върнат чиниите си под строй.

-Да си изядат всичко.

-Всяко междучасие да ходят до тоалетна, за да не прекъсват урока.

Това далеч не е пълният списък на прекалените изисквания от страна на учителите, които съм срещала. Дете на 7-10 години отлично разбира кога му се ходи и кога не му се ходи до тоалетна. Разбира се, че контрол е необходим, но хиперопеката е излишна.

Защо не трябва да се прави така?

Защото излишните забрани и строгост може да раздразнят децата и да разрушат връзката учител–ученици. Второ, ако през цялото време казваме на децата какво да правят, те никога няма да станат самостоятелни.

Какво можем да направим?

Отпуснете се и дишайте дълбоко – с децата всичко е наред. Контролирайте наистина важните неща, а в останалото време направете нещо много по-приятно – звъннете на любим човек или изпийте чаша кафе.

4. Да принуждават децата да участват в обществена дейност.

Защо не трябва да се прави така?

Разбира се, ако нещо бъде направено насила, то нито ще е най-доброто, нито от това ще се повиши желанието за бъдещи активности. По-скоро окончателно ще пресуши подобни намерения, като това може да се разпростре и над мотивацията за учене.

Ако принуждавате детето да играе със съучениците си, то ще се чувства неловко.

Какво можем да направим? 

Да разберем причините за това нежелание и да се опитаме да помогнем.

5. Да говорят лоши неща за други възрастни в присъствието на учениците си.

Независимо дали това е директор, учителят по физкултура, родителският комитет или самите родители.

Защо не трябва да се прави така?

Първо – това е неетично. Второ, детето може да се разстрои – то например харесва и вас, и другия учител и сега какво да прави и чувства?

Какво можем да направим? 

Заемете неутрална позиция.

Източник: Дарья Куликова

Още по темата:

10 неща, на които трябва да учат децата в училище

Защо децата ни се отегчават в училище, нетърпеливи са, лесно се гневят и нямат истински приятели?

Най-добрите учители, които познавам