10 неща, на които трябва да учат децата в училище

10 неща, на които трябва да учат децата в училище

1. Принципът на Парето: „20 процента от усилията водят до 80% от резултатите, останалите 80% труд водят до само 20% резултати“.

Това, което децата ни трябва да разберат, е, че много често се полагат усилия, без да се отчита дали и до какъв краен резултат водят те.  Необходимо е не да работим много, а да работим правилно.

 

2. Закон на Паркинсън.

„Работата отнема времето, което сме предвидили за нея.“ Всичко може да бъде свършено много по-бързо, отколкото си мислим. 

 

3. Първо давайте, а след това получавайте.

Човек е по-богат, когато дава, а не когато получава. За да има движение на добри намерения и постъпки, ние трябва да сме активни в осигуряването им.

 

 

4. Изпреварвайте събитията, а не ги чакайте да се случат.

Това не само ще ви избави от безсмисленото и неефективно чакане, но ще ви достави и удоволствие – ще почувствате, че управлявате живота си.

 

5. Грешките и неуспехите са нещо хубаво.

Те ни позволяват да придобием безценен опит, да разберем нови и интересни неща. Можем да станем успешни само ако не сме се предали при първите (и вторите, и третите) провали. Успехът идва при тези, които устояват.

 

6. Не бъдете прекалено строги със себе си.

Това добавя към вече съществуващата емоционална болка и отнема скъпоценно време, в което вие може да решавате проблема.

 

7. Не се сравнявайте с другите.

Ако непрекъснато се сравнявате с други, то вие позволявате на външния свят да контролира оценката ви за самия вас. Много по-продуктивно е да сравнявате себе си със себе си. Така най-ясно ще видите колко сте се развили, кои цели сте постигнали и какво ви остава още.

 

 

8. 80–90% от това, което ви плаши, никога няма да се случи.

Това са чудовища, които съществуват само в главата ви. И ако все пак се случи, действителността далеч не е толкова страшна, колкото очакванията. В повечето случаи безпокойството е само загуба на време.

 

9. Не възприемайте нещата твърде сериозно.

Това, което днес ви се струва огромен проблем, след три години може да е нещо, което дори не си спомняте. Ако се отнасяте твърде сериозно към себе си, мислите си и емоциите си, то това може да ви донесе ненужни страдания. Затова се отпуснете.

 

10. Вашето отношение променя реалността.

Ако сте настроени негативно, то вие ще се окажете прави в предчувствието си за нещастия. Ако обаче се опитате да мислите върху положителните аспекти от живота си, то мислите ви ще доведат до действия, а действията – до промяна. Вие имате властта да определите посоката на промяната.

 

Още по темата:

Историята на едно неуспешно дете

5 възпитателни метода, които имат обратен ефект

Могат ли децата без играчки - част 1