10 причини децата да имат домашен любимец

10 причини децата да имат домашен любимец

И така, вашите деца искат домашен любимец… Те молят за кученце, коте или поне зайче, но вие се колебаете, защото сте наясно, че това е голям ангажимент.

Преди да вземете решението, прочетете тези 10 причини защо това може да е добро за здравето и развитието на децата ви.

 

1. Намалява алергиите. Изследванията показват, че деца, които растат в домове с домашни любимци, имат по-силна имунна система и е по-малко вероятно да развият алергия и астма. Изследване, проведено от психолога Джун Макниколас от Университета в Уоруик и фармацевтичната компания Новартис Анимал Хелт, тества слюнката на 138 деца на възраст между 4 и 11 години за IgA антитела, които помагат на организма да се бори с инфекции. Резултатите показват, че децата с домашни любимци имали по-добри защитни сили на организма срещу настинки и грип, отколкото тези без животни у дома.

 

2. Учи на отговорност. Изпълнението на задачи като разхождане на кучето или почистване на клетката на заека правят децата ни по-отговорни и им дава усещането за постигната цел. Грижата за живо същество учи децата на емпатия към околните.

 

 

3. Подпомага ученето. Домашните любимци помагат за развитието на децата. Животните се използват като форма на терапия в училищата, особено при децата с проблеми в развитието. По-конкретно животните могат да помогнат на децата да подобрят уменията си по четене. Изследванията показват, че учениците, които се срамуват да четат на глас в класната стая, се чувстват по-уверени, когато четат на животинския си приятел.

 

4. Осигурява утеха и приятелство. Животните осигуряват утеха и приятелство. Независимо от настроението, в което са, децата могат да открият сигурност и подкрепа в косматия си приятел, което може да намали тяхното безпокойство и тревожност.

 

5. Осигурява обща тема за разговор в семейството. Наличието на домашен любимец помага за заздравяването на семейните връзки, защото често то участва в семейни активности. Като например разходка на кучето или сресване на котката. Тези простички, но приятни задачи помагат на всички да се отпуснат, да се насладят на компанията си и да общуват повече.

 

 

6. Подкрепя здравословния начин на живот. Отново – разходката на кучето или играта със заека в градината, дори гоненето с котето у дома води до повече движение, окуражава членовете на семейството да излизат сред природата и да се движат повече.

 

7. Намалява кръвното налягане. Галенето на домашен любимец може да доведе до намаляване на кръвното налягане и да намали тревогата.

 

8. Облекчава самотата. Домашният любимец е добра защита от самотата и изолацията, помага да се контролира депресията. Изследователите проучили 2 групи пенсионери – на едната група подарили цвете в саксия, а на другата папагалче. След 2 години установили, че стопаните на папагалчето били много по-социално активни.

 

 

9. Нагледно показва кръговрата на живота. Макар че почти всички родители искат да предпазят децата си от жестокостите в света, животните помагат на детето да научи повече за кръговрата на живота. Смъртта на домашния любимец, колкото и да е тежка, реално подготвя децата за подобни трудни събития.

 

10. Забавно е. Една от най-важните причини е, че да имаш животно, е забавно. Независимо дали е куче, котка, птица или невестулка, животното носи радост във всеки дом.

Източник

 

Още по темата:

Котката – това е още едно дете в семейството

Първото, второто и третото дете