10 съвета за по-весела ваканция

10 съвета за по-весела ваканция

1. Правете филми, поставяйте пиеси

Вече почти всеки има камера на телефона си. Можете просто да снимате децата си как играят, но също така може заедно да правите музикални клипове, както и сцени от любими екшън филми. Разбира се, звезди трябва да са хлапетата. Ако нямате камера – поставете си пиеса. Оставете децата да измислят сюжета, героите, помогнете им с декора и костюмите.

2. Реорганизирайте, подреждайте

Чистенето не е най-забавното нещо, което можете да правите през лятото, но пък всички се наслаждават на резултатите от него. Заедно с децата изчистете стаите им, оттървете се от стари дрехи и играчки, пренаредете мебелите, направете сезонна украса.

3. Гответе заедно. 

Дори да е твърде горещо за печене на сладки има много забавни и вкусни идеи за замразяване.

4. Лятно изкуство

Всички деца обичат да творят. Запасете се с евтини, но ефектни материали за апликиране – цветна хартия, лепило, боички. Планирайте дни, в които да създавате различни колажи, картини, картички.

5. Клуб на книгата

Направете си летен семеен клуб на книгата. Въпреки разликите във възрастта и интересите на семейните членове, изберете тема, която да е приемлива за всички – за ваканция, плаж и т.н. Обсъждайте историята и главните герои, измисляйте алтернативен край на всяка книга.

6. Малки градинари

Не е нужно да живеете в къща за да си направите малка зелена градина. Започнете с билки, сезонни цветя или дори малко дърво.

7. Смешно преобличане

Имате ли стари дрехи, останали от бунтарските ви младежки дни? Защо не се позабавлявате с децата като им покажете как сте изглеждали преди доста години? Ако пък не ви стават – нека те ги пробват. Облечете ги като доктор, стюардеса, президент. Не забравяйте необходимите аксесоари – шапки, чанти, бижута.

8. Еднодневна екскурзия

Не е необходимо да направите околосветско пътешествие за да преживеете истинско приключение. Посетихте ли всички интересни музеи наблизо, зоологическата градина, боулинга, че дори и сладкарницата?

9. Игри навън

В дните, в които не е твърде горещо играйте навън с децата си. Посетете всички площадки около вас, отидете на басейн, направете си пикник в парка. Разбира се, запасете се с необходимите инструменти за приятно изкарване – тебешири, топки, федербал, въже и ластик за скачане.

10. Игри на закрито

Ако вали или пък температурите са много високи - играйте вкъщи. Всякакви настолни игри, домино, криеница, "топло-студено", търсене на съкровище - каквото и да изберете, щом сте заедно, децата ще са щастливи :)

 
 
 
Още по темата: