10 семейни игри за дълъг път - втора част

10 семейни игри за дълъг път - втора част

Вижте първата част: 10 семейни игри за дълъг път 

7. Смятане с пръсти.

Нещо, което особено забавлява децата ми в колата (като, разбира се, не аз съм шофьорът), е да им показвам задачки от 1 до 10 с пръсти.

Питам "Колко е 2 + 2?" и показвам съответно с пръстите на двете си ръце. Затрудняват се с ваденето, но лека-полека напредват.

8. Смятане с активните карти „Уча се да смятам“. Различното от стандартните игри с картите е, че аз не им давам комплекта, маркерите и не ги оставям да играят самостоятелно.  Предпочитам да им показвам картите една по една, като ги подбирам да са с нарастваща трудност и разнообразни картинки.

Разказвам им условието, например:

"Ако към една ябълка добавиш още една ябълка, колко ще станат?"

 смятане    

Особено ги заинтригуват задачите с изваждане, защото аз вкарвам доза съспенс в историята:

"Имало две кученца, но едното се разсърдило и си тръгнало. Колко кученца останали?"

кученца   

 

Както и: „В чинийката имало 3 кокалчета, но кученцето изяло 2 от тях, колко кокалчета останали за обиденото му другарче?“.

След кратко кикотене и обсъждане на възможните причини за скарването децата се позамислят и решават задачката, което е и целта на занятието :)

9. СМЯХ карти (с животни, с професии, със спортове)

Тук има няколко варианта за игра в колата.

Играем на Гледай си работата със СМЯХ картите.

Това е малко деликатна задача, като се има предвид тясното пространство. Но ако се преодолее фактът, че всеки гледа картите на всеки и че непрекъснато трябва да припомняме правилата на най-малката, играта всъщност осигурява доста забавно прекарване на времето.

10.  Английски думички.

Не съм от родителите, които се опитват да учат децата си непрекъснато, дори когато просто си играят. Но в един момент се изчерпах откъм идеи и в отчаянието си извиках: „Кой знае как е котка на английски?“.  

Децата с удоволствие поеха инициативата и с лекота упражнихме елементарните думички (котка, куче, мишка, цвете, къща, кола, прозорец, слънце, небе и т.н. неща, които виждахме около нас), което все пак ми донесе едно гузно удовлетворение, че и аз съм ги научила на нещо тия деца :)

БОНУС ИГРА

11. Въпроси и отговори с животни – отново с животни, да. Установих, че за децата това е най-лесната и като че ли забавна тема, която впоследствие може да бъде заменяна с по-сложни.

И така, редуваме се, първият играч казва: „Намислих си животно“, и останалите започват да му задават въпроси, на които той може да отговаря само с „да“ или „не“. В началото идеята беше чужда на децата ми, но след като аз задавах въпроси, те ги научиха и започнаха да ги повтарят, а впоследствие и да добавят свои.

Разбира се, имаме проблеми с мащабите:

Малко ли е?“ – „Да!“ – „Сиво ли е?“ – „Да!“ – „Мишка ли е?“ – „Не! Слон!“.

Но да отстраняваме проблемите един по един :)

Автор: Мая Бобева-Атанасова

 

 

Още по темата:

10 семейни игри за дълъг път - част първа

На дълъг път с деца - идеи и трикове за оцеляване

С 3 (три) деца на море - изживяването в цифри