7 съвета за това как да прекарате приятна ваканция заедно с децата си

7 съвета за това как да прекарате приятна ваканция заедно с децата си

Вече започна коледната ваканция. Децата винаги я очакват с нетърпение, защото не само че няма да ходят на училище, но и ще има море от веселие, подаръци и угощения. Родителите посрещат тези дни с известен страх, защото, особено ако самите те са си вкъщи, ще е доста трудно да балансират между желанието да осигурят на децата си незабравими преживявания и естествения си стремеж към разпускане и почивка.

И така – как да  прекараме ПРИЯТНИ ваканционни дни заедно?

Съвет № 1. Постарайте се да редувате шумните развлечения с тихи почивки, ходенето на гости със семейните вечери. Не се опитвайте да посетите всички възможни мероприятия, които се организират за деца в периода. Избирайте развлечения, които да са интересни на цялото семейство.

Съвет № 2. Добра идея са тематичните дни. Нека всеки ден от ваканцията (или си изберете 3–4) да е посветен на някакво събитие. Например: „Ден на карането на кънки“, „Ден на игрите в снега“ или „Денят на приказките“. Измислете сценарий с децата – ще се изненадате колко интересни неща могат да предложат те.

Съвет № 3. За да обърнете внимание на интересите на отделните членове  от семейството, посветете по един ден на човек. Нека той да решава какво ще се прави в съответния ден. Например: татко може да избере да отидете на хокеен мач, синът – пицария и боулинг, дъщерята – разходка по магазините, а мама – съвместно приготвяне на коледни сладки и игра на думи. Условието е едно – в развлечението, което е измислил един член на семейството, трябва да вземат участие всички. Като организатора на деня отговаря и за неговото провеждане.

Съвет № 4. Организирайте детско парти вкъщи. Няма нужда да каните много деца и дори аниматори. Съберете 3–4 приятелчета на децата си, предварително подгответе заедно сандвичи и напитки, измислете им някакви състезания с дребни награди. Просто се позабавлявайте с тях.

Съвет № 5. За по-големите деца може да организирате чаено парти. Заедно направете подходящи сладки и кифлички. Позволете им да си поканят приятели, запалете си свещи и седнете на масата с тях. Ще се удивите колко интересни и разумни могат да бъдат децата, как нестандартно мислят и се изразяват. Не изпускайте тази възможност да узнаете повече за тях.

Съвет № 6. Не забравяйте за активните развлечения на чист въздух. Можете да се разходите из парка, да карате ски или да се повозите на шейни. Ако времето го позволява, направете си малка градска екскурзия. Изберете непознат маршрут. Влизайте в малки магазинчета за сувенири, поръчайте си кафе и шоколад в уютни заведения, разглеждайте паметници и необичайни сгради.

Съвет № 7. Измислете си собствени семейни традиции. Например – посещение на бабите и дядовците с разглеждане на семейни снимки. Или задължително посещение на кино в първия ден от новата година. Такива семейни обичаи се запомнят завинаги от децата и те с удоволствие участват в тях. А след много години дори могат да продължат да ги прилагат и в собствените си семейства.

 

 

 

 

Още по темата:

Коледни игри - Снежен човек - изненада

Коледни игри - Коледен късмет

Коледни игри - Еленът Рудолф