8 начина да развиете чувство за хумор в детето си

8 начина да развиете чувство за хумор в детето си

Смехът може да направи живота в семейството лек и приятен.

Когато се смеем заедно ние ставаме по-близки, а смеещите се деца са по-умни, по-здрави и по-способни да се справят с предизвикателствата на живота.


Доброто чувство за хумор помага на децата:

     - да виждат нещата не само от най-очевидната перспектива

     - да са спонтанни

     - да приемат нестандартни идеи

     - да се наслаждават на забавните неща в живота

     - да не се приемат твърде насериозно


Децата с добре развито чувство за хумор са по-щастливи и оптимистично настроени, имат по-високо самочувствие и могат самостоятелно да се справят с различни житейски ситуации. Те по правило са по-харесвани от съучениците си и съответно по-лесно преминават през стресиращите преживявания в училище.


Изследванията показват, че хората, които се смеят повече са и по-здрави – те страдат от депресия много по-рядко, а също така са по-устойчиви на заболявания. Те изпитват по-малко стрес, имат по-спокоен пулс и умерено кръвно налягане, по-добро храносмилане. Смехът помага на хората да приемат дори физическата болка по-лесно.

Но най-важното е, че чувството за хумор прави живота забавен.


Поддържайте топла, спокойна атмосфера в дома си. Когато детето се чувства уверено, то би поело риска да се пошегува.


Научете ги да усещат нуждите и чувствата на другите хора. За да правиш наистина смешни шеги е важно да разбираш и да се съобразяваш със слушателите си.


Позволявайте му да се шегува с вас. Ако го оставите да ви „засече” с шега ще му вдъхнете увереност, а и ще се позабавлявате заедно.


Пошегувайте се със себе си. Така ще го научите на важно умение – умението да се присмиваш над себе си. То помага да се поддържа обективна оценка за собствените качества и постижения, както и да се приемат неуспехите.


Бъдете модел за подражание. Най-добрият начин да развиете чувство за хумор в детето си е да използвате собственото си. Шегувайте се. Разказвайте смешни истории. Смейте се свободно. Преодолявайте със смях дребни катастрофи като разлято мляко или счупена чаша.


Приемайте детският хумор насериозно. Окуражавайте опитите на детето си да се пошегува дори да разказва не особено смешни истории. Първият път, когато ви накара истински да се разсмеете ще е един от прекрасните мигове в живота ви.


Създайте „смешна” среда. Заобиколете децата си със смешни играчки, забавни книги и списания.


Сложете граници. Децата имат нужда от тях и по отношение на хумора, точно както се нуждаят от тях и в други области от живота. Едва ли искате да окуражавате злобните и обидни шеги. Когато сте свидетели на такива – не се смейте. Обяснете подробно защо те не са смешни и колко далече са от истинските хумор и забава.


 

 

Още интересни и важни материали: 

24 съвета към любящите родители

Съвети за безопасност на децата

Могат ли да издържат децата ни 8 часа без устройства?