Коледа е време за подаръци… Не изтръпвате ли от тази мисъл?

Коледа е време за подаръци… Не изтръпвате ли от тази мисъл?

Коледа е време за подаръци… 

За някои може и да звучи празнично, но ние, родителите, отлично знаем, че не е само Коледата, но и също нещо дребно за Нова година, именния ден, рождения ден, 24 май, 1 юни, 15 септември…

На практика почти на всеки 2 месеца възниква проблемът с подаръците и тяхното управление поради няколко причини:

1. Домът ти се е превърнал в склад на играчки, всяка от които придобива неизмерима ценност в очите на детето ви в момента, в който решиш да я изхвърлиш. След първите няколко фала с тайно изхвърлени кукли ти установяваш следното: детето ти, въпреки че още не казва цели изречения и гледа недоумяващо интелектуалните играчки по Монтесори, помни с фотографска точност наличието и местоположението на всяка количка и топчица в привидния хаос на стаята си.

Преместиш ли нещо, рискуваш писъци до среднощ и претърсване на цялата къща (освен ако, разбира се, не си запомнила къде си го оставила, което е препоръчително, но малко вероятно).

Добър вариант е да практикуваш така нареченото „предварително“ изхвърляне – тайно събираш няколко играчки и ги смъкваш в мазето, като преди това снимаш съдържанието на кашона с телефона си. Ако до 6 месеца никой не се сети за тях, можеш спокойно да ги изхвърлиш, като задължително а) използвай другия контейнер, а не този, край който минавате всеки ден за разходка; и б) засекрети снимката си така, че да не бъде случайно открита и да предизвика буря от спомени, рев и сополи.

2. Всички роднини, приятели, гости се обаждат да те питат какво да купят на детето ти и ти се разкъсваш между желанието да изкрещиш НИЩО! и майката слабачка в теб, която тихичко писука: „Ама детето така ще се зарадва на онзи комплект за мини футбол!“ (виж т.1). Тъй като темата с бюджета е деликатна и поради деликатността си остава неизяснена, след кратка вътрешна борба скромно заявяваш, че няма никакво значение и детето ще се радва при всички положения.

Което, разбира се, е абсолютно невярно и за да си сигурна, че няма да има нетактични изблици като: „Ама това е тъпо!“, от страна на детето ти, е най-добре да отваряш подаръците, когато всички странични хора си тръгнат.

3. Трудно обясняваш на приятелите си без деца, че дрехите и книгите не се смятат за подарък от децата и че дори най-готината и свежа маркова блузка се има за досаден консуматив.

4. Почти невъзможно е да обясниш на родителите си, че децата ти нямат нужда от още една кукла или още една виеща пожарникарска кола. Неизвестно защо, тези така практични в детството ви хора сега приемат за чиста монета мрънкането на внуците си и са готови ежеседмично да им купуват Маши, Барбита и плюшени котета, които после събират прах по шкафовете (или под тях, или под леглата, или под масата, или всъщност НАВСЯКЪДЕ).

Колкото и „поамериканчено“ да звучи, един ефективен и полезен за всички участници в този процес подход е да си имате списък, от който да предлагате варианти (но само на тези, които НАСТОЙЧИВО са поискали насоки, за да не ви наричат после „онази, сметкаджийката“).

По този начин ще можете да осигурите достатъчно разнообразие и ако направите правилния микс – дори да промъкнете и някое якенце или блуза, без детето да се почувства ощетено.

Друг вариант, споделен от някои майки и валиден само в роднинския кръг, е просто майката да купува подаръци от името на всеки близък, който ще присъства на Бъдни вечер/Коледа, а после да осребрява разходите. По този начин тя балансира полезното (за дома и нервите си) с приятното (за детето) и контролира количеството и качеството на детските играчки.

Ето и няколко идеи за подаръци, които да зарадват децата и да осигурят съвместни приятни преживявания:

        1. Настолна игра за цялото семейство или за минимум 2–3 деца.

        2. Сглобяема къщичка за птици – заедно я сглобете, нека детето я оцвети, а после я окачете на място, на което ще можете да наблюдавате хранещите се птички.

        4. Дървен дартс с магнитни стрелички.

        5. Мини боулинг.

        6. Комплект – направи си сам – уший си играчка или си направи грънчарско колело, или сглоби катапулт и т.н.

        7. Ваучер за семейно посещение на Стая на тайните.

 

Споделете вашите идеи за нестандартни детски подаръци – да помогнем на родител в нужда :)

Автор: Мая Бобева-Атанасова

Още по темата:

9 подаръка за деца от деца (и не само) 

10 идеи за незабравими подаръци за УЧИТЕЛИ

10-те най-нужни играчки на детето от 2 до 5 години