Аз и моето семейство

Аз и моето семейство

„Брат и сестра са, а не спират да се карат за дреболии, винаги са един срещу друг, постоянно правят бели и всеки прехвърля вината на другия! Не мога повече.“

 

Да откриеш мястото си в семейството

Няма нищо по-нормално и по-вбесяващо от братя и сестри, които се карат. Предполага се, че ще са съучастници, приятели, а те често са съперници и противници. Ревността и съперничеството са нещо обичайно при децата, но много често, когато пораснат, братята и сестрите стават най-добрите приятели на света.

Причината за противоречието е, че те се опитват да открият мястото си в сърцето на родителя, и за целта си мислят, че е нужно да вдигнеш шум, да накараш да те забележат! Всяка проява на внимание, дори отрицателна, е за предпочитане за едно дете пред липсата на интерес.

Да бъдеш забелязан от тези, които обичаш, това е горивото на живота. Така че, ако някой друг застане на пътя ти, да се пази!

 

 

Много често търпението на родителите е поставено пред сериозно изпитание при тези караници: на тях просто им се иска да изпратят враждуващите страни в стаята им.

Поведение, което ще затвърди мнението на всяко дете, че сте несправедливи и че предпочитате другото. Трябва също така да забравите – завинаги! – да правите сравнения в полза на едно от двете!

 

Обърнете внимание на всяко от тях по различно време

За да смекчите конфликтите, е добре да прекарвате индивидуално време с всяко дете, по няколко минути дневно, или поне веднъж седмично. Защо не обяд за двама – във вторник за едното, в четвъртък за другото дете?

Също така провеждане на общи дейности, при които всяко от тях знае мястото си – едновременно и равнопоставени, и различни. Например направете родословно дърво на семейството.

Това занятие има много предимства: показва на детето, че е един от членовете на голяма фамилия, прави го част от някаква история.

 

 

Добре е да се знае

Родословното дърво илюстрира различните поколения, нагледно показва на децата, че имат равностойни места в семейството. Позволява ви да опишете, да разкажете за членовете на семейството и така да разберете и да обсъдите на кого прилича всяко дете.

Този мост между миналото и настоящето спомага за намаляване на тревогата на детето, що се отнася до неговата позиция у дома.

 

Откъс от книгата "Помогнете на детето си да развие смоята самоувереност", която е част от нашата специална оферта "КУП КНИГИ ЗА РОДИТЕЛИ". Тя съдържа 3 уникално полезни книги за всеки родител:

 

 

Още по темата:

 10 предимства и 5 недостатъка да имаш деца с разлика по-малка от 2 години

10 радости и нерадости на това да имаш деца с малка разлика

Какво трябва да простите на приятелката си, която е отдавна в майчинство