На учителя с любов - какво да подарим?

На учителя с любов - какво да подарим?

И така, какво да подарим? Скъпо или евтино? Най-скъпото нещо, което съм получавала за Коледа, е нов компютър, купен от заможен родител „за да улесни работата“.

Най-евтиното: наполовина използван, мокър лигав сапун, задигнат директно от банята вкъщи и увит в лист от тетрадка. Познайте кое от двете ме накара да се скова от неудобство и кое ме трогна до сълзи.

Няма нужда подаръкът да е скъп. По-добре да не е.

Малко или голямо? И тук размерът няма значение, но големият подарък може да се окаже излишен поради липса на място, да се окаже в килера, на тавана… като една масивна плетена кошница за пикник, която беше прекрасна, но просто нямаше къде да я държа. След месец-два я дарих за една томбола.

 

 

За стомаха или за душата? Адреналин, стрес и шум – ежедневието на учителя. Веднага след като помахам за довиждане на децата, зверски глад се надига и като в онази реклама виждам закуски, сладки и солени, навсякъде! За стомаха винаги!

Най-хубавият подарък е може би хем за стомаха, хем за душата. От известно време преподавам в Англия; едно дете ми подари коледна баница! Майка му беше проучила как празнуваме Коледа в България и беше намерила рецепта в интернет… Най-вкусната глетава сплескана баница!

Арт или ширпотреба? Често получавам гривнички, ключодържатели и шалчета, които ме радват, но не ми харесват… Затова е добре да познавате вкуса на учителя, ако ще се спрете на украшение или аксесоар.

Забелязали ли сте какво носи? Може да е уникат или евтин китайски артикул и пак да пасне идеално, или да отиде в чекмеджето „подарявам подарено“.

 

 

 

Пари, ваучер или вещ? Голямо НЕ на банкнота, пъхната в картичка! Кара ме да се чувствам ей толкова малка… Вещи от общ характер – свещ, сапун, химикалка – винаги ще влязат в употреба. С удоволствие ползвам чаша или торбичка с щамповано моето име, даже шеговит портрет!

Ваучерът е доста практичен вариант особено ако се обединят повече родители. Купих си една скъпа жилетка с ваучер от целия клас и всеки път, обличайки я, си мисля за децата и се усмихвам. А те са вече студенти… (Ами какво да очакваш от учителка, ще си купи жилетка и ще я носи 20 години!)

 

БЦБ? Бутилка, цветя, бонбони. Ако питате мен, с тези трите няма как да сбъркате. А и можете да похарчите много или малко, колкото можете и искате.

Няма такова нещо като твърде много бутилки или бонбони! В мрачните мразовити месеци след Нова година се черпим вкъщи и се облизваме с благодарност. Наздраве!

Автор: Христина Кутянова, учител, родител на две хлапета

 

Още по темата:

Любими учителски реплики

Как да изберем подаръци на децата си - съвети и идеи

9 подаръка за деца от деца (и не само)