Децата и парите - едно интервю със Стойне Василев

Децата и парите - едно интервю със Стойне Василев

Много често децата си мислят, че парите се вземат от банкоматите - пъхаш картата, натискаш няколко копченца и готово. Затова и с лекота си пожелават един куп скъпи неща, които ние не сме особено склонни да им купим. Сигурно на всеки родител  му се е случвало детето му да поиска "една от тези парички", сочейки банкотите от 20 лева в портфейла му.


Кога и как е добре да въведем понятието пари, работа, разходи?


Ето отговорите на Стойне Василев, татко на 5-годишно момиченце – Кари, основател е на един от най-популярните сайтове за лични финанси в България – SmartMoney.bg, както и председател на УС на Българска асоциация на личните финансови консултанти.


От каква възраст трябва да запознаем децата си с понятията: пари, цена, финанси?


Знам, че общоприетото мнение е да не тревожим децата с такива понятия и темата за парите е табу в семействата на повечето българи, но аз смятам, че още от малки нашите наследници трябва да участват в управлението на семейните финанси.

Ние запознахме нашата дъщеря Кари с парите още когато беше на около 2 години. Разбира се, първите уроци бяха какво са пари и какво може да направи с тях. От тази възраст тя започна да получава и джобни в размер на 1 лев на ден, който може да харчи, както реши (без неща от Забранения списък).

Постепенно Кари се научи, че ако не си похарчи левчето единия ден, то на другия може да си купи нещо по-голямо. Най-големият успех от урока за спестяването беше, когато тя събира джобните си в продължение на няколко седмици и накрая си купи плачеща кукла.

Много се гордее, че сама е събрала парите, и си играе с нея доста по-често, отколкото с останалите ѝ играчки.



Като имаме предвид любящите баби и дядовци, които при всеки повод (а и без такъв) пъхат левчета в джобовете на внуците си, неизбежно те събират някакви пари. Как мислиш, добре ли е децата ни да имат собствени пари? От каква възраст?

Кари има собствени пари, откакто се е родила. От този „фонд“ купуваме неща като велосипеди, по-големи играчки или дрехи. Тези пари се допълват след всеки рожден ден, Коледа, Нова година, Великден или когато някой даде пари на дъщеря ни.

Мама Ади е нашият финансов министър и тя прибира средствата на специално място, което и Кари знае. След това, когато има нужда от по-голяма покупка, се взимат пари оттам.


Кога според теб е време да започнем да даваме на децата си дневни/седмични суми?

Когато разберат какво могат да правят с парите, е добре да започнем да им даваме дневни. Така възпитаваме в тях отговорни хора, които преценяват за какво да похарчат тези средства.

Ако само ние решаваме какво е най-добро за децата ни, ги лишаваме от правото на избор и отговорността, която е свързана с него. Кари е харчила парите си за всякакви непотребни неща, губила ги е, подарявала ги е и още куп други неща, които биха се приели за неразумни от възрастните.

Целта на това е тя да си научи уроците сама, а не да ги получава наготово. След всяка ситуация ние обсъждаме нейното решение и какви са последиците от него. Ако непрекъснато ѝ повтаряме, че това не може или онова не може, ще възпитаме дете, което расте в ограничения.

Разбира се, и обратният вариант не е препоръчителен – да купуваме всичко, което поиска. Решението е просто – да оставим децата ни да решават и да носят последствията от действията си. 



Трябва ли да контролираме начина, по който децата ни харчат парите си?

До някаква степен – да. Ние имаме списък със забранени неща, в който влизат дъвчащи бонбони, сладолед (освен лятото), чипсове, снаксове и други подобни. Кари знае, че има пълна свобода да си похарчи парите, и това възпитава отговорност у нея.

Когато си купи някаква откровена глупост, аз нищо не казвам. Скоро тя сама идва при мен и ми казва, че май тази покупка не е била толкова добра и повече няма да си дава парите за подобни неща. Аз наблюдавам родителите, които контролират и ограничават децата си.

Когато детето непрекъснато чува „Не“ и „Не прави това!“, то започва да разчита, че винаги ще има някой около него, който да му казва какво да прави. Когато трябва да направи нещо само, то продължава, докато някой не го спре.

Например Кари се катери по всякакви катерушки, без да я спирам. Когато достигне до предела на своите възможности, тя казва: „Вече ме е страх“ и слиза.

Децата, които непрекъснато са под надзора на родителите си, когато останат сами и започнат да се катерят, не мислят за последствията и разчитат на другите да ги пазят. Едно такова момченце щеше да падне от доста високо, ако не се бях намесил. Така е и с парите.


Какви са 3-те най-важни съвета, които би дал на детето си за парите?

  1. Парите са част от нашия живот и трябва да ги използваме разумно.
  2. Парите са само средство, за да постигнем целите си.
  3. Освен ние да работим за пари, и те могат да работят за нас.


Кратко представяне на автора:

Стойне Василев е татко на 5-годишно момиченце – Кари. Основател е на един от най-популярните сайтове за лични финанси в България – SmartMoney.bg, както и председател на УС на Българска асоциация на личните финансови консултанти.

Стойне е автор на книгата „Умни пари“, която се превърна в един от бестселърите у нас и наръчник за личните финанси на хиляди българи.


Още по темата:

Как разваляме децата си с награди и наказания

Как да научите децата си на отговорност към парите

Дали и защо е полезно програмирането за деца?