Разкажи ми история!

Разкажи ми история!


Децата обожават да слушат истории. Независимо дали това са спомени от вашето детство, смешни случки или приказки. Част от причината е, че така те споделят време и емоция с вас, но има и още:


          - историите помагат на децата ви да развиват усещането си за думите и изразите, да обогатяват речника си. Когато едно дете свикне да се наслаждава на приказки с начало, среда и край, с герои и и сюжет, то се подготвя за четенето на книги;

          - от историите децата черпят социален и емоционален опит. Как сте постъпили когато детето ви е обидило? А казали ли сте на родителите си, когато сте направили беля? Вие самите можете да избирате приказки или сюжети, които да отразяват настоящите вълнения и тревоги на детето ви – нови приятели, училище и т.н.;

          - освен истории с поука, вие можете да разказвате просто смешки и така да култивирате чувството за хумор в детето си, да му покажете колко е хубаво да се смее, а още по-хубаво – да се смее с вас;

          - така неусетно и внимателно вие учите детето си да споделя – ако то е от онези мълчаливци, които на въпроса „Как беше днес в градината?” отговарят с „Добре” и нищо повече, то разказването на истории е деликатен инструмент, с който отключвате желанието да коментира преживяното през деня;


Много важно е да подканяте и детето си да ви разказва истории:

  • След като прочетете заедно приказка, помолете детето да ви я преразкаже. Можете да я изиграете – вие например да сте лошият вълк. Включете и забавни звукови ефекти.


  • Припомняйте си забавни преживявания и случки – „Спомняш ли си какво се случи когато отидохме в зоологическата градина?”


  • Разглеждайте любимата му книжка с картинки и го окуражете да ви разкаже историята по картинките.


Какво да си разказваме:


Случки от детството ви – не забравяйте, всяка добра история има начало, кулминация, край, а още по-добре – и поука. Опитайте се по естествен път да въведете понятия като добро и зло, правилно, неправилно. Дайте примери за неприятни ситуации и как сте ги решили, за успехи и неуспехи. Бъдете реалистични. Ако не сте, има два варианта – детето ви да не усети това и да израсне с неверни очаквания от вас, себе си и живота по принцип; втория вариант е не по-приятен – детето ви да разбере, че това, което говорите не е истина – тогава не очаквайте да вярва и на всичко друго, което му казвате.


Измислени от вас приказки – тук вече можете да развихрите въображението си. Приказките могат да бъдат поучителни или пък не, реалистични или фантастични – каквито пожелаете. Едно добро упражнение по въображение и за двете страни е когато измисляте приказка за предмет, който детето е избрало – това е истинско предизвикателство, защото какво ще измислите например за думата „прозорец”?


Класически приказки – тук единственото, което може да ви затрудни би било ако детето преди това е чувало вече приказката. Най-вероятно я е запомнило дословно и всяко отклонение от изначалния вариант ще се възнаграждава с едно ”Нееее, не беше такаааа”.


Автор: Жана Петрова



Още по темата:

Ще стане ли читател детето ми? Нека само да реши!

Как да възпитате в детето си интерес към четенето

Седем начина да създадете малък читател - за деца от 3 до 5 години