Родителят ХЕЛИКОПТЕР

Родителят ХЕЛИКОПТЕР

 

Това понятие е ново и модерно, макар стила, който описва да е познат от векове.

Родителят ХЕЛИКОПТЕР (РХ) е наречен така, защото непрекъснато кръжи около детето си и се стреми да отстрани всяко препятствие по пътя му. РХ държи да контролира отблизо живота на отрочето си, независимо дали то има нужда от това.

Основен принос за задълбочаването на това явление имат мобилните телефони, които някои медии наричат „най-дългата пъпна връв на света”.

В колежите в САЩ има много случаи на родители, които договарят постъпването и настаняването на детето си, коментират резултати на тестове, оценки, училищна програма, та дори и неприемливо, според тях, поведение на съквартиранти. Оправданието им е, че така защитават инвестициите, които правят в образованието на децата си.

Този стил продължава да бива прилаган и в по-зряла възраст – РХ се намесват в избора на местоживеене, работа, и т.н. Има сигнали от отдели по Човешки ресурси, че все по-често се сблъскват с родители, които активно участват в преговорите за възнаграждение.

Родителят Хеликоптер е един жив парадокс – в желанието си да помогне на детето си да успее в живота, той продължително и систематично подкопава неговото самочувствие, пречи му да постига собствени успехи, както и да се учи от собствените си грешки. Това може да доведе до затвореност, недоверие към възрастните, неумение за излизане от тежки ситуации.


Малко факти:

  • През 1899г. майката на Дъглас МакАртър (известен американски генерал) при приемането му в първи курс се мести заедно с него в Уест Пойнт, като наема апартамент близо до академията, за да може да наблюдава с телескоп кампуса и да е сигурна, че синът й учи.
 
  • Въпреки, че смъртността от инциденти при игра спада с 50% след 1980 г., родители в САЩ лобират за премахване на „детските джунгли” от площадките, а проходилките се „обзавеждат” с предупредителни табелки „Извадете детето преди да сгънете”„

  • В щата Джорджия всяко новородено получава CD „Развийте мозъка на детето си чрез силата на музиката”, след като учени твърдят, че слушането на Моцарт може временно да повиши коефициента на интелигентност на детето с 9 пункта.

  • Работодатели като Ernst & Young създават специални „родителски пакети”, предназначени за родители, които участват в преговорите за заплата и придобивки на децата си – кандидати за работа.

  • Колежът „Итака” предоставя списък със съвети към родителите:


Посещавайте ни (но не твърде често).


Обаждайте се (но не твърде често).


Не се безпокойте (твърде много).


Очаквайте промяна.


Доверете им се!

 

 

 

Още по темата:

СВРЪХГРИЖОВНИЯТ родител

БАВНИЯТ родител

Бойният химн на тигрицата-майка - част 1