Семейни игри с деца над 7 г. и тийнейджъри

Семейни игри с деца над 7 г. и тийнейджъри

Нека се възползваме и прекараме по-весело и задружно времето у дома. Със сигурност можем да отделим поне 1-2 часа на ден за игри с децата - възвръщаемостта ще е в по-добра комуникация, разбиране и любов. Струва си, нали?

 

Ще започнем с игри за по-малките - 7-8 години, но имаме идеи и за най-големите - от тийнейджъри до пенсионери :)

 

ДОМИНО С ЦИФРИ

Всъщност, в кутийката има не едно, а ДВЕ домина – само трябва да разделите сините от лилавите плочки. Със сините играйте, ако детето учи буквите и да брои. С лилавите – ако вече събира и вади до 10. А с всички плочки играта става още по-оспорвана!

  

 

СЪБЕРИ И НАУЧИ ЖИВОТНИТЕ

Дори не можете да предположите, че в толкова малка кутия има толкова разнообразно и полезно забавление! Преценете сами: в кутията има 8 карти с природни зони – гора, небе, океан, пустиня и т.н., и 64 карти с животни, които живеят в тези зони. На картите с животни са обозначени 4 основни характеристики – колко дълго живеят, каква скорост развиват, колко бебета раждат и колко тежат. И ако ви звучи сложно – не е, дори децата на пет години се ориентират бързо и играят с неочаквано желание.

Възможните игри са две:

  1. „Къде живееш?“ С големи и малки карти, целта е да се съберат картите от всяка зона. Играта може да бъде доста напрегната и с неочаквани обрати, защото в нея има и изненадващи карти като: „Размяна на зона“, „Теглиш две карти“ и „Бонус животно“.
  2. „Кой е по-по-най?“ Може да се играе от 2-ма, 3-ма или повече участници. Играе се като „Война“, но при всеки ход избирате кой е водещият признак, например „Скорост!“ и ако ви се падне охлюв, със сигурност ще загубите!

   

 

120 игри против скука

Това са любимите игри с лист и химикал от нашето детство – „Въшки“, „Морски бой“, „Танкове“, „Поразяващата ръка“. Еднакво забавни ще са и за малки, и за големи, дори за вечно скептичните ни тийнейджъри. А когато тефтерчето свърши, вече ще сте си припомнили правилата и ще можете да ги възпроизведете навсякъде (но поне засега – у дома).

   

 

ЛОГИЧЕСКИ ЗАГАДКИ

Това не е типичната настолна игра, но със сигурност ще ви донесе много емоции. Нашето предложение е много простичко – всеки ден заедно решавайте по 3 или 4 от картите в комплекта – слагате първата на масата, прочитате я и разсъждавате… Ако не успеете, има два варианта – да проверите отговорите или да закачите картата с магнитче на хладилника – нека стои там, докато не ви хрумне правилният отговор. Звучи трудно, но всъщност е много приятна тренировка за ума

   

 

Пожелаваме ви приятни семейни игри!

 

Още по темата:

Семейни игри с деца от 2 до 6 години