Правилата на едно успешно семейство с 12 деца

Правилата на едно успешно семейство с 12 деца

В семейството на Франсис Л. Томпсън и съпругата му се раждат 12 деца за 15 и половина години. Днес най-голямото е на 37, а най-малкото – на 22 г. Въпреки че Франсис винаги е имал много доходоносна работа и семейството може да си позволи да осигурява всичко, което децата пожелаят, родителите решават, че не така ще възпитат децата си. Ето част от правилата и принципите им:

nnnnnn

Домашни задължения

Всяко дете започва да има своите задължения от 3-годишна възраст. След 8 започват сами да перат дрехите си. След като се научат да четат, трябва да започнат да правят вечеря по рецепта. И момчетата, и момичетата трябва да се научат да шият.

kkkkkkk

Ученето

Учи се всеки ден от 6 до 8. Ако децата нямат домашни, четат книга. Ако са малки, за да ходят на училище – някой им чете.

Ако имат проблем с учител, трябва да се справят сами и да продължават да учат уроците си. Човек трябва да върши работата си добре, дори ако има лош шеф.

nnnnn

Яденето

Цялото семейство се събира за закуска и вечеря. На децата първо се предлага храната, която предпочитат най-малко – например зеленчуците, а после останалото. Който не иска да яде, става от масата. Ако по-късно огладнее – може да яде от същата храна. Не са позволени междинни похапвания.

Извънкласни занимания

Задължително е да се спортува – видът спорт е по избор на детето.

Трябва да участват в клуб по интереси.

Ангажираност в обществени и социални каузи – събиране на дрехи за дарения и т.н.

nnnnnn

Независимостта

Всяко дете получава кола след 16-годишна възраст, но трябва да си я поправят и поддържат сами.

Всяко дете може да има компютър след 12-годишна възраст, но трябва да си го поддържа сам.

Грешките са позволени.

nnnnnn

Заедно

Да си помагат един на друг, е задължително – в четенето, уроците, домашните задължения.

Участват в определянето на семейните правила – всеки месец има дискусия, в която може да се променят стари или да се определят нови правила. Мама и татко имат право на вето.

Постоянство в прилагането на правилата – без изключения.


nnnnnn

Ваканциите

На палатка, по-точно на къмпинг в 5 или 6 палатки. По време на почивката големите ходят с баща си на походи, а малките стоят в лагера с майка си.

nnnnn

Парите

Въпреки че семейството има достатъчно пари, родителите не помагат финансово на децата си при покупката на дом, не плащат цялото им образование, нито пък сватбите им. Те дават информация и ги учат как да спестяват, да инвестират, да работят по-добре.
На Коледа и рождени дни подаряват подаръци. Ако децата попитат дали Дядо Коледа съществува, се казва истината. Всяко дете има списък с предпочитани неща и подаръците се правят по тях. Но най-ценените са лично направените дарове.

nnnnn

Истинският свят

Обичат децата си, независимо какво са направили. Но ги оставят да понесат последиците на постъпките си.

Резултатите: 12-те деца на семейството са завършили колеж, без родителите им да плащат за това. Повечето имат висше образование. Тези, които са женени/омъжени, имат прекрасни семейства. Според Франсис любовта между него и съпругата му е основна част от успеха им във възпитанието на децата. В момента имат 18 внуци.

хххх

Франсис Л. Томпсън е инженер в Northrop Grumman Corp. Той е ръководил екипите, които проектират първите сателити Direct TV и отбранителни сателитни системи.

Вижте цялата статия тук: http://qz.com/165716/how-i-made-sure-all-12-of-my-kids-could-pay-for-college-themselves/

 

Още по темата:

Шест причини да имам шест деца

Първото, второто и третото дете

Към родителите с малки деца: Нека да съм този, който го казва високо и ясно 

Нещата, които правят добрите майки