Global Teacher Prize.

" />

Най-добрият учител в света - 58 ученика и 1 компютър

Най-добрият учител в света - 58 ученика и 1 компютър

През 2019 г. учител от Кения беше награден с 1 млн. долара за своя принос към образованието.


Благотворителният фонд, който е основан през 2015 г. от бизнесмена Санни Варкей и който е под попечителството на шейх Мохамед ибн Рашид Ал Мактум от Дубай, всяка година връчва награда „Най-добър учител“ в конкурса Global Teacher Prize.


Тази година тя беше връчена на учителя по физика и математика Питър Табичи от Кения.

Питър преподава в малко бедно селце, чиито жители живеят в недоимък. Въпреки това неговите ученици са известни с победите си в международни научни конкурси и този факт е първото, което привлича вниманието на журито на конкурса.


Училището, в което преподава, далеч не предполага такива успехи. В него има 58 ученици, 1 учител и 1 компютър. По-голямата част от децата изминават ежедневно големи разстояния, за да присъстват на часовете.

Повечето от учениците на Табичи са от бедни семейства или са сираци. Финансирането на училището не е достатъчно и Питър дава 80% от заплатата си, за да осигурява на учениците си униформи, учебници и други пособия.

Преди 7 години той преподава в частно училище, но решава да стане монах францисканец и да напусне работа. Кодексът на този орган проповядва аскетизъм и подпомагане на нуждаещите се.


„Това не е победа за мен, а за младите умове, с които работя. Тук съм само благодарение на успехите на моите ученици. Тази награда ще им даде шанс. Тя означава, че пред тях няма бариери.“


Питър разказва, че често прилага различни методи на мотивация на учениците си, като най-важната цел за него е да вярват в собствените си сили. Всеки може да намери нещо, което го интересува, и да бъде уверен в това, което прави.

Питър учи децата да гледат на света от различни страни. В училището е много популярно изготвянето на проекти, в които учениците самостоятелно организират целия процес и сами анализират резултатите.

Учителят не разделя проектите на „важни“ и „маловажни“, от най-голямо значение са фантазията и вземането на решения. „Креативността е много ценна, особено в сложни ситуации и при ограничени ресурси“ – казва Питър.


В училището има научни и творчески клубове и всяко дете избира къде да участва според своите интереси.


„Да наблюдавам как моите ученици придобиват знания, навици и увереност е най-голямата ми радост. Когато ги виждам как стават жизнеспособни, креативни и продуктивни членове на обществото, изпитвам абсолютно удовлетворение, защото съм успял да бъда стимул и ключ, който да открие техния потенциал.“


Питър работи активно и за толерантността, като създава „Клуб на света“, в който е включил деца от училището от 7 народности и с различни вероизповедания.


А как смята да похарчи своята награда най-добрият учител?

Преди всичко да инвестира в компютърна техника, научна лаборатория и нови проекти, които ще донесат полза за обществото. Например Питър иска да покаже на учениците си как да отглеждат устойчиви на суша култури, защото смята, че подобни проекти са жизненоважни за Африка.


Наградата налага и определени отговорности на победителя. Той ще я получава на части - всяка година, в продължение на 10 години, по 100 000 долара и трябва да остане учител 5 години.


Източник: Apnews

Още по темата:

Време за подаръци и благодарност

На учителите – с благодарност и признателност

Уроците, които ни дават най-добрите училища в света