Резултатите от матурите са лоши…

Резултатите от матурите са лоши…

Дишайте. От вас вече нищо не зависи. Всичко мина. Иска ви се да викате, да хвърляте чинии по пода от яд – направете го, помага. Но не и когато детето е у дома. Защото, да, на вас ви е тежко. Но представете си само за секунда колко зле се чувства вашият тийнейджър.

Подготвял се е (макар и не толкова усърдно, колкото ви се е искало), тревожил се е, сверявал е отговори, очаквал е, надявал се е, вярвал е. За него/нея, това също е шок и със сигурност се страхува. И му е неприятно. Дори ако ви се струва, че „той сам си го търсеше“ и сякаш не се интересува. В него има едно тъмно кълбо, което го мъчи, дори той/тя да не осъзнава това.

И точно сега вашият най-близък човек се нуждае от подкрепа. ПОДКРЕПА. Не нравоучения. Хайде да съберем всичките си налични сили и гласът в главата ни „аз казах ли ти!“ да си остане там, вътре. Всичко ще мине. А вашите отношения ще останат. Подкрепата е преди всичко останало. Конструктивната критика можете да я оставите за утре, вдругиден, никога – когато решите. Сега е време за „Съкровище, много ми е мъчно… Тук съм. Как мога да ти помогна?“.

 

 

Дръжте се. Търсете подкрепата на хората около вас – приятели, партньори. В групите на майки с подобни проблеми. Отпуснете се. Разсейте се. Обърнете максимално внимание на собствения си живот: отидете на масаж, на кино, на рисуване, с чаша вино в ръка. Разделете очакванията си от реалността.

Да, искаше ви се да е така, а се получи иначе. Постарайте се да се справите с емоциите и преживяванията си, нали сте възрастен. А това означава, че можете да се контролирате и да действате осъзнато. Защото детето ви в момента се нуждае от осъзнати и спокойни родители.

Матурите, това е само едно от многобройните стъпала към целта в живота. Това е само един етап от поредицата сложни житейски решения, избори, проблеми и радости. И резултатите от тях изобщо не определят какво ще работи детето ви.

Това изобщо не е краят.

Източник: Яна Полянских