RO EN

10 начина да привлечеш вниманието на децата си, без да крещиш

10 начина да привлечеш вниманието на децата си, без да крещиш Автор:


Когато нашето първо дете беше още бебе, планирах никога да не викам на децата си. Не е изненадващо, че този родителски идеал потъна в калта заедно с „Моите деца никога няма да гледат ТВ“.


Но наистина се опитвам да викам само когато е необходимо. И през годините научих няколко начина да привлека вниманието на децата си, без да се налага да повишавам глас.


Без да са подредени по важност:

1)   Опитайте се да се изпишкате на спокойствие.

Има някакъв сензор в тоалетната чиния, който изпраща сигнали за гладен съм/жаден съм, нещо ми трябва/нетърпяща забавяне ситуация. Ако искате пълното, незабавно внимание на децата си, се заключете в тоалетната.


2) Вземете си душ. Почти същото като по-горе.


3) Седнете, за да прочетете книга.

Романите действат на децата ми като червено на бик. Отнема ми по 2 месеца, за да прочета 1 глава от която и да е книга. Успявам да чета само по време на полет, на който съм сама. Колкото и да е рядко това.


4) Опитайте се да хапнете нещо сладко.

Моите деца подушват шоколада през 2 стаи. Също така могат да се телепортират в точния момент, в който отхапвам от него. Работи безотказно.


5) Поканете си на гости приятелка.

Особено ефективно, ако искате децата ви да са залепени за вас, да седят в скута ви или да ви използват като шведска стена.


6) Проведете важен телефонен разговор.

Те няма да устоят на нуждата да са близо до вас. Мама говори по телефона? Чудесничко! Това означава, че на нея тайно ѝ се иска да дойда да си поговоря с нея или да ѝ поискам нещо за хапване.


7) Карайте кола.

Никога не сте се радвали на такъв интерес към личността ви: Мамо! Мамо? Мамо-о-о!

 

8) Опитайте се да свършите нещо.

Колкото повече закъснявате със сроковете, толкова по-добре.

 

9) Полегнете си.

Сещате ли се за онзи сензор на тоалетната чиния? Има един и на възглавницата.

 

10) Опитайте се да се погушкате със съпруга си.

Ако просто лягането в леглото не е достатъчно, започнете да гушкате съпруга си. За нула време ще имате поне едно дете до леглото си, което ви наблюдава с интерес.


Всъщност изобщо няма нужда да викате на децата си, за да привлечете вниманието им. Просто опитайте да останете сама за малко, да направите нещо важно или да си починете за 5 минути и те ще са точно до вас, горящи от желание да си общувате.


* Със специалното съгласие на автора: Ани Рено – майка на три деца. Била е учител по английски език, работи от разстояние като асистент редактор в списание. Основният й ангажимент в момента е да отглежда и учи децата си вкъщи. Обожава черен шоколад, както и да пише в блога си:

http://www.motherhoodandmore.com
Още по темата:

Мамино-детски разговорник

Спортове за майки

10 неща, които родителите никога не трябва да правят


100 игри за деца на път
Купи сега
Нарисувай 100 животни
Нарисувай 100 животни

Цена: 10,90 лв.

Промо цена: 6,54 лв.

Купи сега

Виж следващата новина
Не трябва да сме приятели на децата си
Не трябва да сме приятели на децата си


Още преди 30 години най-прогресивните мами решиха, че е нужно „да сме приятели с децата“, а сега тази епидемия се е разраснала неимоверно. Всички искат да са приятели с децата си! По-опитните в това вече се хвалят с резултати: „Аз съм най-добрият приятел на детето си! Всичко ми разказва?“. В такива моменти ме обзема недоумение – как така хората са решили, че да си родител – мама или татко, е по-лошо, отколкото да си приятел? И виждам три тенденции: