RO EN

9 тайни на обучението от известен невропсихолог

9 тайни на обучението от известен невропсихолог

Много родители искат да дадат на децата си най-доброто възможно образование, като не осъзнават, че за това не е необходимо да имат много пари или да пратят детето в най-престижното училище в града.

Ученият в областта на невронауката, професор Татяна Чернигорская, разказва за това, как можем да облекчим обучението на детето си и да го направим максимално ефективно.


1. Музикални занимания – колкото по-рано, толкова по-добре.

Когато детето учи музика, то започва да забелязва повече детайли, по-добре се концентрира, учи различните звуци и дължината на нотите и паузите, паметта му се подобрява.

Музикалните упражнения силно влияят на развитието на мозъка: основните зони, които са ангажирани с обработката на музика, са съвсем близо до участъците, отговарящи за развитието на речта.

Ако нямате възможност да осигурите музикални уроци на детето, то просто я слушайте заедно. Това ще ви направи по-умни, по-щастливи и по-продуктивни.


2. Почивката и сънят – най-добрите помощници в усвояването на знания.

Свикнали сме да мислим, че обучението се провежда зад чин или бюро и по време на него не трябва да се разсейваме. Но всъщност именно разсейването, почивката и сънят помагат на образователния процес. Най-доброто, което може да се направи, за да се усвои една информация, е тя бързо да се научи и след това да се легне да се спи.

Това е така, защото, за да попадне една информация в дългосрочната памет, са необходими време и определени химически процеси, които протичат в организма, когато той е в състояние на покой.


3. Движението подпомага обучението, а не му пречи.

Процесът на придобиване на знания е непрекъснат и затова няма никакво значение дали стоите на стол, лежите на диван или се разхождате в парка, важното е да ви е удобно.

Движенията много помагат на ученето – така тялото по-добре запомня информацията. Ако в момента на обучение вие сте били прав, движели сте се или дори сте карали велосипед, то това е подпомогнало запомнянето. Изследванията доказват, че движението подобрява паметта и като цяло влияе благотворно на активността на мозъка.


4. Метанавиците – по-важни от коефициента на интелигентност.

Всеки ден ние се сблъскваме с огромни обеми информация и разбира се, е невъзможно да запомним всичко. Но това не е и задължително. Далеч по-важно е да научим детето да разбира принципа на действие на различните неща, да му обясним как да учи, как да задържа вниманието си и как да съхранява в паметта си това, което е действително важно, как да се справя с претовареността от информация и как правилно да почива.

Марти Нюмайер в книгата си „Метанавиците – 5-те таланта в епохата на роботизацията“ разказва за тези таланти, които са особено важни в информационната епоха.

Това са емпатията и интуицията, уменията да реализираме плановете си и способността да учим. Според него творческото мислене и комуникационните умения имат много по-голямо значение от високия коефициент на интелигентност и количеството академични знания.


5. Дайте на детето си възможност да се пробва в различни сфери.

Светът около нас е интересен и многообразен. Позволете на детето да го види и изучи от различни страни – това ще го развие като личност и ще му помогне да се опознае по-добре, да открие своето призвание.

Важно е да се стремим мозъкът на детето ни да е свободен от стереотипи. Децата не трябва да действат само спрямо указанията на родителите и учителите. Необходимо е да им остава свобода за творчество, самоизразяване.


6. Не се страхувайте от грешките.

За да може човек свободно и пълноценно да опознава света и да се проявява творчески, той не трябва да се страхува от грешки. Постоянният контрол, на който се подлагаме от страха да не се провалим, намалява възможностите ни, пречи ни да успяваме и ни лишава от радостите в живота.

Най-лошото, което можете да си причините, е постоянното напрежение, че нещо сте пропуснали, че пак сте сгрешили, че не ви се получава. Това се отнася и за децата ви и отношението ви към техните грешки.


7. Развивайте фината моторика.

В съвременния свят ние на практика не пишем текстове, рядко четем книги – това формира друг вид човек, друг начин на мислене.

За малкото дете е много важно да върши колкото се може повече неща с ръцете си, при това фини операции – да реже с ножици, да прави фигурки от пластилин, да играе с мъниста, да връзва връзки.

Само така ще се развие добра фина моторика, а тя има огромно значение за формирането и развитието на речта.


8. Не позволявайте на мозъка да мързелува.

Всички ние се раждаме с различни способности. Но добрите природни дадености не гарантират успех. Ако не полагаме усилия, нищо няма да се случи.

Мозъкът деградира, когато не се натоварва със знания. Например, ако вие 6 месеца не ставате от леглото, мускулите ви ще атрофират. Същото се случва и с мозъка. Опитвайте се да редувате натоварването с почивки – така ще можете наистина да си починете и мозъкът ви няма да загуби „спортната си форма“.


9. Учете момичетата и момчетата по различен начин.

Момчетата трябва да се ангажират в занимания, свързани с движение – на тях им е много трудно да стоят спокойно. Трябват им повече свобода и пространство.

Също така е много важно с тях да се говори кратко и конкретно, да им се организират повече съревнования, да им се поставят реални задачи и да имат възможно най-малко писмени занимания.

За момчетата похвалата е много важна – това ги кара да са по-старателни. За тях е по-добре да са в по-студени помещения, иначе трудно ще се концентрират по време на часовете.

За момичетата важни са работата в група, общуването, емоциите, възможността да помагат на учителя. Не се страхувайте да им позволявате да се подлагат на „контролиран риск“ – за момичетата е важно да се научат да се справят с грешките си. Те обичат да им е топло и да има ярки цветове около тях – добре е класната стая да е такава.

Автор: Татяна Чернигорская, източник: ADME 

100 игри с добри дела
Купи сега

Още по темата:

Как да изберем извънкласни активности за детето си

Защо децата се нуждаят от много малко

Защо момчетата се сблъскват по-често с проблеми в училище от момичетата

Футболни рекорди
Купи сега
Кой си ти?
Купи сега

Виж следващата новина
Детето ми непрекъснато сменя интересите си, трябва ли да настоявам?
Детето ми непрекъснато сменя интересите си, трябва ли да настоявам?


Детето ми непрекъснато сменя интересите си, трябва ли да настоявам да продължава на извънкласните занимания, ако то не иска?


Тук има една очевидна дилема – от една страна, не искаме да насилваме детето си, от друга – искаме да го научим, че трябва да проявява упоритост и постоянство.