Ръководство за родители - Правилото на бельото

Ръководство за родители - Правилото на бельото

 

Днес искаме да поговорим по една важна и мъчителна тема – темата за сексуалното насилие над деца.

Представяме ви една инициатива на Института по социални дейности и практики – участие в Европейската кампания „Едно от пет: Не позволявайте детето ви да стане жертва на сексуално насилие!“.

Около 1 от 5 деца в Европа е жертва на форма на сексуално насилие, включително сексуална експлоатация.

В 70–85% от случаите на насилие извършителят е човек, който познава детето.

В 90% от случаите сигналът за насилие не се подава към полицията, нито към институции и специалисти, които могат да подкрепят детето и семейството му.


Можете да се погрижите това никога да не се случи с вашето дете. Запознайте го с Правилото на бельото!


Какво е Правилото на бельото?


Много просто: никой не бива да докосва децата по онези части на тялото, които обикновено са покрити от бельото. Децата също не бива да докосват други хора по тези части на тялото.

Така лесно ще обясните на децата, че тялото им си е само тяхно, че има добри и лоши тайни и добри и лоши докосвания.


Как да научим децата да спазват Правилото на бельото?

Ще ви помогнат Кико и приятелката му Ръката – кратка приказка, която можете да прочетете на детето си. В нея се разказва за приятелство, доверие, за позволеното и забраненото докосване и за това колко важно е детето да може да каже „Не!“ и когато се наложи, да знае на кого да се довери.  Можете да потърсите отговор на някои въпроси в книгата Кико и ръката

Вземете книжката като подарък - с всяка поръчка от електронния ни магазин!

( от 25 юли до 10 август, 2016 г.)



Запомнете няколко много важни неща, на които можете да научите детето си:


Моето тяло си е мое

Децата трябва да научат, че тялото им е само тяхно и никой не може да го докосва без тяхно разрешение. Децата имат право да откажат целувка или докосване дори от човек, когото обичат. Те трябва да бъдат научени да отблъскват незабавно и твърдо всеки неприличен физически контакт, да се измъкват от опасни ситуации и да споделят с възрастни, на които имат доверие. Важно е да подчертаете, че те трябва да настояват, докато някой се заеме с въпроса сериозно.


Добро и лошо докосване

Децата невинаги правят разлика между прилично и неприлично докосване. Обяснете им, че има ясна и лесно запомняща се граница: бельото. И помнете – доброто дете трябва да може да каже „Не!“, ако докосването го е накарало да се почувства неудобно.  Ако то не е сигурно дали едно докосване е добро или лошо, трябва да се чувства спокойно, за да говори с вас за това.


Добри тайни, лоши тайни

Пазенето на тайна винаги е примамливо за децата и често – основна тактика на насилника. Важно е децата да научат разликата между добри и лоши тайни, както и да могат спокойно да ви се доверят. Всяка тайна, която ги кара да се чувстват неудобно, тревожи ги, плаши ги или ги натъжава, не е добра и не бива да се пази, а да се сподели с възрастен, на когото може да се разчита – мама, татко, баба, дядо, учител, полицай, лекар.


Кога да поговорим с детето, за да го предпазим?

Едно дете никога не е твърде малко, за да научи Правилото на бельото, тъй като злоупотребата може да се случи във всяка възраст. Говорете за това с детето решително,  открито и в приятелска атмосфера. Ако ви е неудобно да говорите по тази тема, имайте предвид, че вероятно тя е по-трудна за вас, тъй като сте възрастен, отколкото за едно дете. 

 

Безгрижното детство е грижа на възрастните!

Отговорността за защитата и предпазването на децата е наша! Когато някой е посегнал на дете, то изпитва страх, срам и вина.

Важно е  да говорим. 


Вижте повече тук: Европейска кампания "Едно от пет"


Ето и книжката: Кико и ръката

Ръководство за родители "Правилото на бельото"



Още по темата:

Съвети за безопасност на децата

Понякога плача за теб, мъничка моя

10 причини родителството да е най-тежката работа на света