Електронния четец срещу Книгата – кой ще победи?

Електронния четец срещу Книгата – кой ще победи?


Аз съм читател. Не съм изискан или пък взискателен читател, а всеяден и неизтощим такъв. Обичам книгите – различната им форма, шрифтове, корици.

Затова бях разочарована, когато ми подариха електронен четец. Колко е грозен само! Сив, без цветове, с бутони, които леко щракат, като ги натиснеш. Книгата вътре няма страници, а проценти – вече си на 25%, след малко на 30% от книгата – тъпичко звучи, нали… За да уважа даряващия, изтеглих две книги през „Амазон“ и вечерта, след като приспах децата, се зачетох.

Тази нощ за мен приключи една епоха и започна нова. Сега четецът е моят любим предмет. Наскоро купих третия му цветен калъф, но и той ми се струва недостатъчно красив за него. Редовно и с любов го почиствам и го нося със себе си непрекъснато. НАВСЯКЪДЕ.


Предимства и недостатъци на четеца – особено валидни за родители на малки деца:


Недостатък: четецът е с размера на джобен формат книга – далеч не най-предпочитания от мен.

Предимство: той е малък и лек. Лесно се чете, като се държи в едната ръка и се „прелиства“ с палеца. Това означава, че мога да го чета с една ръка, докато гушкам и приспивам детето с другата.


Недостатък: той е пластмасов. Няма го допира и уханието на хартия.

Предимство: той е пластмасов, следователно трудно се цапа и лесно се почиства. Благодарение на това мога да чета в редките по-спокойни моменти - например, докато похапвам.


Недостатък: той е сив и скучен, няма цветове, лампички и звуци.

Предимство: той е сив и скучен, няма цветове, лампички и звуци. Прекрасно! Не представлява никакъв интерес за хлапетата. Хитроумното заключване отдолу прави много трудна играта с него.


Недостатък: в него няма интернет, фейсбук, скайп – доста дразнещо за електронно устройство.

Предимство:  в него няма интернет, фейсбук, скайп – това означава, че мога единствено да чета, без да се разсейвам, което не успявам да постигна с компютъра или таблета си.


Приключих с недостатъците, но далеч не и с предимствата:

-         Може да се носи навсякъде, в почти всяка дамска или мъжка чанта.

-         Съхранява в себе си до 250 книги – проблемът с почивките е решен, спестява се страшно много място в багажа.

-         Можеш да подчертаваш идеите и мислите, които са ти харесали, и после да ги препрочиташ.

 

Кое е тревожното:

Откакто имам четец, много трудно купувам хартиена книга – струва ми се разхищение на хартия и пространство. А и без това ще ми е трудно да я прочета, защото като родител на две малки деца просто нямам времето, в което да седна на спокойно и сухо място и да разгръщам с двете си ръце една красива, но всъщност доста неудобна книга.

От друга страна със съжаление осъзнавам, че липсата на физически носители на книгите ще доведе до намаляване на четенето. Причината е в елементарната липса на реклама. Книжарниците правят реклама на книгите, книгите от своя страна рекламират самото четене. Докато се разхождаш в мола или по улицата, можеш да се изкушиш и да влезеш в книжарницата и едва ли ще излезеш, без да купиш книга, две, три. Едва ли ще попаднеш на книги в интернет случайно –трябва умишлено да ги потърсиш.

Много лесно е една книга да те привлече – с формата, корицата, текста… Трудно е за един файл в интернет да бъде атрактивен.

Страхувам се, че ще се получи една самоунищожителна спирала – увеличаването на електронните книги ще доведе до намаляване броя на продажби на книжните копия. Това ще доведе до намаляване на книжарниците, а това пък ще повлияе на четенето на книги като цяло… 

И къде ще отидат тогава детските книги? Не виждам как една красива илюстрирана детска книга може да бъде заместена от устройство.

В главата си нямам решение на този проблем. Продължавам да купувам книги за децата си и настоявам да четат.

И се надявам моят любим четец да не погуби моите любими книги.



Още по темата:

Могат ли да издържат децата ни 8 часа без устроства?

Осем начина да създадете любима детска библиотека у дома