8 игри с КОПЧЕТА за дъждовни дни

8 игри с КОПЧЕТА за дъждовни дни

копчета

1. Футбол с копчета
За нея са ви необходими 7 копчета.

Изберете си игрище – например килима. Поставете 2 врати от двете страни на игралното поле, всяка може да е направена от 2 копчета на разстояние 10 см едно от друго. Останалите 3 копчета са топките. За да направите удар, трябва да изстреляте копчето, като го ударите с пръсти (палец и показалец). Като може да стреляте само с това копче, което се намира между другите две. Играчите стрелят по вратата един след друг.


 

копчета


2. Бързият печели

На килим или на стол се слагат нечетно количество копчета. Колкото повече са играчите, толкова повече трябва да са и копчетата. В състезанието участват четен брой играчи.

По сигнал на водещия на играта участниците започват да събират копчета. Всеки може да взема само по едно копче на път, като няма право да бута останалите или да им пречи. Този, който събере най-много копчета, печели.



копчета

3. Далече, далече

Играчите застават на ограничителната линия, като всеки стиска в ръка по едно копче. На три те се стараят да поставят копчето възможно най-далеч от себе си. Нямат право да хвърлят или да се мърдат от мястото си, могат само да се накланят напред и да протягат ръце. Този, който падне на пода, излиза от играта. Играчът, сложил копчето си най-далече – печели.


 

копчета

4. Намери копчето


За тази игра е по-добре да имате повече копчета, като важното е да са различен размер и сред тях да има едно най-голямо и едно най-малко.

Водещият казва: „А сега да намерим най-голямото копче“, и изсипва всички копчета на масата. Този, който го намери, го прибира при себе си.

Водещият събира копчетата и казва: „Нека намерим най-малкото копче“; или: „Да намерим копче, което не е нито голямо, нито малко, не е червено, не е и зелено и има 4 дупчици“; или: „Да намерим най-голямото синьо копче“ и т.н.  Играчът, който го намери, го взема. И така, участниците играят, докато не им омръзне. Побеждава този, който е спечелил най-много копчета.


копчета 

5. Пирамида

За да се спечели тази игра, е необходима голяма концентрация. Задачата на участниците е да построят пирамида от копчета.

Първият играч слага в средата на масата голямо копче, следващият слага по-малко и т.н. Колкото по-висока става пирамидата, толкова по-трудно е да се поставят нови копчета. Пирамидата ще започне да се клати и от всяко невнимателно движение може да падне. Този играч, който разруши пирамидата, губи.

 

копчета

6. Хвани го!

Всички играчи се строяват в една линия. На всеки се дава по едно копче. Участниците протягат левия си крак напред и слагат копчето върху горната част на стъпалото си под пръстите. По команда те започват да подскачат на един крак, като целта им е да стигнат до предварително отбелязаната финална линия, без копчето да падне.

 


копчета

7. Наниз

Всеки играч получава конец, дълъг около 40 см, и по 5 копчета, всяко с по четири дупки. Задачата на участниците е да наниже на конеца всички копчета, като е задължително той да мине през всяка дупка. Водещият плясва с ръце и играта започва. Побеждава този, който първи е изпълнил заданието.


8. От пръст на пръст

Първият играч слага на показалеца си копче и се обръща към другия участник. Той трябва да вземе копчето използвайки само собствения си показалец, без помощта на другите пръсти.



Още идеи за игри:

10 семейни игри за деца и родители на дълъг път - част 1

10 семейни игри за деца и родители на дълъг път - част 2

Забавни игри с лист и химикал - Азбучна игра