Как и кога да говорим с децата си за секса?

Как и кога да говорим с децата си за секса?

Има въпроси, които родителите очакват, но остават изненадани, когато детето им ги поднесе.

Един от тях е: „А откъде идват бебетата?“ .

Често обаче децата, освен да задават въпроси, играят и на смущаващи възрастните игри – на лекар и пациент, на гаджета, на съпрузи и т.н., които нерядко са свързани с разголване.

От изненада обаче родителите реагират с възмущение и със забрана. В случай че станете свидетели на подобни игри, опитайте се да запазите самообладание, не крещете и не злепоставяйте децата.

Погледнете на тях като на едни малки изследователи! Единственото, което правят те в този момент, е да любопитстват относно телата си. Те не влагат същия смисъл в действията като възрастните, те нямат намерения и очаквания, нямат понятие какво е сексуално привличане, похот и т.н.

Кога да поговорим с детето за секс?

Много родители изпитват дискомфорт, когато трябва да отговарят на въпроси от областта на секса.

За тях децата никога няма да са достатъчно големи за този разговор.

Според психолозите обаче възрастта между 3 и 6 години е подходяща с прости думи и без много подробности родителите да обяснят на детето как се правят бебетата.

 

 

Разбира се, не трябва внезапно да решите, че сега е моментът да поговорите с детето за това – изчакайте удобно време. То може да е свързано с детска игра с целувки, прегръдки и бебета, с любопитен въпрос, с филм с любовна сцена, появил се случайно на екрана и предизвикал интереса на детето.

Оставете малкият човек да Ви подскаже кой момент е подходящ! Но не чакайте прекалено дълго!

Как да говорим с детето за секс?

Спокойно и уверено! Нали не смятате, че детето ще зададе само един въпрос и отговорът от Ваша страна напълно ще задоволи любопитството му?

Напротив – очаквайте дъжд от въпроси – „Кой слага бебето в корема на майката?“, „Как се раждат бебетата?“, „Момчетата защо имат „чертички“, а момичетата – не?“, „Като се целувате ли стават бебетата?“ и т.н.

Преди да предприемете каквито и да е действия и обяснения, попитайте детето какво знае то по тези въпроси. Може да се изненадате и детето вече да е наясно с част от тях – все пак в детската градинка и в парка се водят разговори от всякакъв вид.

След като разберете какво знае за сексуалността и сексуалните контакти, за любовта и влюбването, допълнете знанията му. Разбира се, не е необходимо да бъдете прекалено описателни и подробни.

Но в никакъв случай не използвайте „птичките и пчеличките“, назовавайте нещата с истинските им имена или ако детето е прекалено малко – с подходящи заместители.

Поощрете и похвалете детето, че задава такива любопитни въпроси. Така ще му покажете, че не изпитвате смущение да говорите по темата. Отговорете му честно и искрено.

Разкажете му, че връзката между мъжа и жената трябва да е романтична, ако, разбира се, такива са наистина вярванията и разбиранията ви.

Можете дори да му споделите свои спомени от детството си.

При всички случаи не прекъсвайте детето, ако желае да ви попита още хиляди неща. Ако не удовлетворите любопитството му, то ще потърси други начини да си набави информацията – ще попита връстници, ще гледа клипчета, ще си фантазира и измисля и т.н.

Кой да разговаря с детето?

Въпросите, свързани със секса, може да обсъдите с цялото семейство, но ако детето се притеснява, може родителят от същия пол да поеме инициативата.

 

 

Къде да разговаряме с детето?

Неуверени и объркани, много родители търсят подкрепа и помощ от приятели, когато детето започне да задава въпроси, свързани със секса.

Това обаче се оказва много неуместен вариант, тъй като детето може да се почувства злепоставено или засрамено, ако възрастните подходят нетактично и с насмешка.

Когато трябва да поговорите по интимните въпроси, потърсете подходящото време и място, където няма да ви притесняват и ще можете да разговаряте спокойно.

Защо е важно да говорим с детето за секса?

Представете си как всичките ви колеги знаят за новия ъпгрейд на софтуера, вие дори не знаете какво е ъпгрейд, а трябва да им обясните подробно!

Не поставяйте детето в подобна неудобна ситуация, а поднесете информацията, за която любопитства по разбираем за възрастта и възможностите му език и начин.

Детето, така или иначе, ще научи защо тялото му изглежда по този начин, защо се променя, защо момчетата изглеждат не като момичетата и т.н. Въпросът е, че то ще се почувства объркано и неуверено, когато връстниците му разговарят по този въпрос, а единствената версия, която то знае, е тази с щъркела.

Детето и мастурбацията

Детето може да изпита любопитство към собственото си тяло, да разбере, че определено докосване му доставя удоволствие например. Психолозите са категорични, че подобни занимания на детето не трябва да бъдат забранявани, а на тях да се гледа като на изследователски мисии.

 

 

Те са признак за нормално психическо и физическо развитие! Детето опознава тялото си и как то работи, и това е нещо съвсем нормално. Единственото, което трябва да направят родителите, е да му обяснят, че мастурбирането не е нещо лошо или мръсно, но е нещо, което е интимно, и детето трябва да се уедини.

В някои страни дори е нормално на детето да бъде отредено специално време, в което то да остане самò със собственото си тяло и да го изследва.

Когато разговаряте с детето, не забравяйте да отредите достойно място на обичта и любовта, на нежността и отдадеността, на верността. Те всъщност са причината двама души да поискат да имат бебе!

Автор: Теодора Пампулова, детски психолог

 

Още по темата:

Четири грешки, които родителите допускат, когато говорят с децата си за секса

Как да говорим за „онова“ с децата от 2 до 12 години

10-те НЕ в отношенията ни с децата от известния психолог Юлия Хипенрайтер - част 1