RO EN

Конспирацията на майките

Конспирацията на майките

Преди да стана майка, си мислех, че има глобална конспирация, с цел да заблуждава наивните млади хора, като ги кара да си мислят, че да имаш дете, е като песен или холивудски филм.


Много малко жени ще ти кажат, че бременността е тежко и трудно преживяване, че раждането е кошмар, че бебетата плачат без причина, че животът ти се преобръща напълно…

Да, всички сме чували истории за болезненото раждане и недоспиването и така нататък, но някак си като че ли не вярваме напълно и винаги си мислим – при нас ще е различно. Да не говорим, че всеки път като си бил на гости на приятели с бебе, то винаги е било мирно и кротко…


Наскоро ми дойде на гости една приятелка. В началото на трийсетте, красива, с хубава работа, добър мъж, животът е пред нея. Сподели ми, че вече плануват дете и искала да ме попита няколко неща.

Пита ме първо за бременността, дали наистина е тежка. Спомням си за 8-те месеца повръщане, гадене и недоспиване. Не искам да я плаша, но не искам и да я лъжа, затова отговарям уклончиво:

- Забравя се, минава…

- А раждането – наистина ли е толкова болезнено?

Шах с пешката, ами сега. Бърза тръпка минава през тялото ми, като се сещам за двайсетте и шест часа раждане, от които три и половина напъване. Не се ражда лесно 4,5-килограмово дете. Пропъждам набързо спомена и казвам:

- Минава и това като сън (а наум добавям – ама кошмарен).

- А бебетата толкова ли са трудни, много ли плачат. Ето Тео, откакто съм дошла, само се усмихва и маха с крачета щастливо.

Казвам с усмивка:

- Ами ти сама виждаш, има и добри, и лоши моменти.

Като пропускам да споделя, че сигурно веднага щом излезе, ще нададе вой или че снощи е плакал около 100 години, преди да заспи.


Така станах и аз част от световната конспирация.


Прости ми, мила, и лека бременност!

 

Със специалното съгласие на авторката Цвети Христанова, препубликувано от блога й - В малките часове - Цвети Христанова

Бебета животни
Купи сега


Още по темата:

Към родителите с малки деца - нека съм този, който го казва високо и ясно

10 причини родителството да е най-тежката работа на света

10 неща, които родителите никога не трябва да правят

Виж следващата новина
Нормалните деца са шумни деца
Нормалните деца са шумни деца


Спрях да се сърдя на децата си… Това стана някак неусетно и вече от доста време не им се ядосвам така, както преди. Случи се, след като започнах да гледам на децата си като НА ДЕЦА. По-рано невинаги успявах да го правя.