КОЙ е измислил ранното ставане?

КОЙ е измислил ранното ставане?

 

Аз не мога да разбера откъде изобщо се е взела идеята, че детските градини и училищата трябва да започват в това съвършено нечовешко време.

Кой е решил, че децата, които сме разбудили по тъмно, натикали в чорапогащници, извадили на студа и сме завлекли до училище,  ще възприемат отлично учебния материал, поднесен им от някакви възрастни, които едва-едва са стигнали до училището по тъмните улици?


Хипотезата, че така е най-удобно за работещите, за да могат да заведат децата и после да стигнат до работа, е невярна, защото училищата свършват по-рано, отколкото свършва работният ден на тези клети служители.


Представяте ли си колко различен би бил светът, ако цялото това нещастие започваше в 10 часа сутринта. Дори само заради това децата да не се налага да стават на тъмно и за цял живот да запомнят с неприязън фразата: „Катяяя, Кольооо, ставайте, ще закъснеем за училище!“, и стърженето на лопатите по асфалта.

И лицата им няма да са толкова прозрачни.

И сутрешните караници ще са по-малко.

Извинете, но просто не мога да повярвам, че всичко това се е върнало в живота ми с идването на децата. И скоро няма да си тръгне.


И защо, защо нито едно училище не започва в 10 часа?

Смятам, че напливът в него би бил огромен!


Източник - Екатерина Кронхаус



 

Още по темата:

 Детето тръгва на градина - какво да очакваме

Ужасният, прекрасен първи учебен ден

ЗА и ПРОТИВ дългата лятна ваканция