Най-ценният ми родителски похват

Най-ценният ми родителски похват

За 15 години родителство на три деца съм събрала широк спектър от възпитателни методи – разсейване, позитивно убеждаване, обяснения, наказания. Имам специален поглед „внимавай в картинката“, както и един куп други трикове в торбичката с родителски похвати.

И ако ме попитате кой е най-ценният от тях? Този, който е супер суперефективен и работи винаги и завинаги?

Чувството ми за хумор. Това е. Честна дума. Най-силното ми оръжие.

Може би това е така, защото съм си по рождение ТОЛКОВА забавна или защото животът с деца ти дава достатъчно материал, но хуморът е спасил ума ми и взаимоотношенията ми с децата повече пъти, отколкото мога да преброя.

Периодично моята тийнейджърка изпада в пристъпи на раздразнение и единственото спасение в тези моменти е да я накарам да се разсмее. Не е трудно. Може да я погледна кривогледо, да използвам „смешния“ си глас или спонтанно да запея или затанцувам (струва си да го видите!) и това рязко я изважда от лошото ѝ настроение.

 

Смехът я отпуска, както и мен, и разтапя невидимите нишки на недоволство, които понякога се появяват между любимите хора. Понякога тя се ядосва, че се опитвам да я разсея от недоволството ѝ, но никога не успява да устои и се усмихва дори докато се оплаква от мен. Това е страхотна гледка.

Когато децата ми мрънкат от вечерята, едва се сдържам да не поема дълбоко въздух и да не изнеса дълга, гневна тирада за гладуващите деца и световната криза. Невинаги съм успявала да се сдържа, защото понякога наистина го заслужават. Но с времето открих, че по-голям резултат има, когато обявя награда за този, който първи си изяде храната с помощта на пръстите на краката си, или пък за този, който успее да изяде всичко само на три хапки.

Друг успешен похват е заплахата (на шега, разбира се), че който не яде, ще трябва да изчисти лака от ноктите ми с четката си за зъби. По някаква причина тези неща ги разсмиват неимоверно и явно абсурдните шеги са силно подценявана, но много ефективна родителска техника.

Да успееш да включиш чувството си за хумор в такива ситуации, може да е сериозно предизвикателство, но е въпрос на настройка. Аз лично се опитвам да го използвам като основен инструмент за справяне с децата. Смехът свързва хората, а аз много държа да сме свързани дори когато имаме трудности или неразбирателства. Стига да не се присмиваме на някого, задружният смях е най-добрата форма на семейно сплотяване. Когато имаме проблем, аз обикновено се опитвам първо да ни разсмея. По някакъв магически начин смехът създава спокойно, топло място, където ние можем да проведем смислен разговор за това, което наистина ни тревожи. Директното гмуркане в проблема без това предварително разсейване на напрежението ни прави по-малко продуктивни.

Хуморът е също така и мехлем за моите разбити майчини нерви. Смехът пред лицето на хаоса е далеч по-добър от страха и паниката. Понякога е доста трудно да се смееш, докато си потънал в неприятности. И все пак, ако насред бъркотиите, проблемите, това, да си дърпан едновременно в три посоки, успееш за момент да се дръпнеш назад и да погледнеш цялата тази лудост отстрани, единственото, което можеш да направиш, е да се разсмееш. Или да заплачеш. Но да се смееш, е далеч по-забавно.

 

Всички имаме нужда от малко разпускане. В по-голямата си част животът е забавен. В повечето време децата са забавни. Забравете стремежа всичко да е перфектно, спрете да анализирате, не мислете, че да сте добри родители, означава да сте суперсериозни във всичко, което правите.

Защото, реално, да сте родител, може и да е най-трудното нещо, което сте правили в живота си, но също така е и най-забавното. А фокусирате ли се върху смешната му страна, трудното става по-поносимо.

И това не е шега.

Със специалното съгласие на автора: Ани Рено – майка на три деца. Била е учител по английски език, работи от разстояние като асистент редактор в списание. Основният й ангажимент в момента е да отглежда и учи децата си вкъщи. Обожава черен шоколад, както и да пише в блога си:

http://www.motherhoodandmore.com

 

 

 

Още по темата:

Думите, които трябва да казвате на детето си всеки ден

12 урока за 12 години брак - споделени от татко на 5 деца

Аз съм мързелива майка!

 

!Забранено е копирането, предаването, разпространението и съхраняването на част или на цялото съдържание на този текст, в каквато и да е форма, без предварителното писмено съгласие на „Клевър Бук“ ООД!