5 навика, които трябва да загърбиш, след като се върнеш на работа след майчинство

5 навика, които трябва да загърбиш, след като се върнеш на работа след майчинство

1. Да ходиш в тоалетната с компания.

В началото необичайната тишина в тоалетната е смущаваща. Ти си свикнала, докато си седнала на чинията, оживено да обсъждаш роклите на куклите или непослушния Кико от 2 б група. В офиса обаче това е неприемливо. А и дори да си правите компания с колежката от 2-рия етаж, вероятността да ви чуят неподходящи уши е правопропорционална на вероятността да обсъждате шефа си.

Същото се отнася и за отключената врата на тоалетната – спокойно (и дори задължително) я заключвай - повярвай ми, никой няма да я блъска и да плаче отчаяно пред нея. Едва ли някой в офиса има чак такава нужда от теб, за разлика от вкъщи. Гарантирам ти, че колегите ще издържат и ще ти предадат важната информация, СЛЕД като излезеш оттам. И дори има голяма вероятност информацията наистина да е ВАЖНА.

 

 

2. По време на делови срещи престани да буташ чашите с вода далеч от ръба на масата след всяко отпиване.

Хората с големи деца са забравили колко критично важно е това в дом с дребосъци, а по-младите ще го сметнат за налудничаво.

 

3. Спри да окуражаваш колегите си с възгласи като "Браво на теб!", "Добро момче!" и "Справи се страхотно!" особено когато се отнася за вдигане на паднала на пода химикалка. Запази позитивното окуражаване за вкъщи и си почини малко, в офиса си има шефове за тази работа.

 

4. Не режи пържолата на шефа си по време на служебен обяд. Да, вярно е, че откакто се върна от майчинство, виждаш съществени прилики между него и 2-годишното си хлапе, но някои действия ще останат неразбрани и неоценени както от него, така и от бизнес партньорите ви.

 

 

5. И във връзка с предната точка - в никакъв случай, повтарям – в никакъв случай не се обаждай на майка му, за да коментираш колко безобразно се е държал днес на работа и да споделиш някои техники, които работят с твоето дете. След 30-ина години тя може да е забравила майчинската солидарност от детската площадка и да не реагира според очакванията ти.

 

БОНУС съвет: Отърси се от постоянната заплаха от телефонно позвъняване от яслите, откъдето ти съобщават, че трябва да прибереш сополивото си дете вкъщи.  Отпусни се и се възползвай пълноценно от почивката си в офиса!

 

Автор: Петя Колева

 

 
Още по темата: