Разбери смисъла на раздялата - съвети за тийнейджъри

Разбери смисъла на раздялата - съвети за тийнейджъри

Откъс от книгата за тийнейджъри "Как да се излекуваш от любовно разочарование (и да си върнеш усмивката)"

Ако този или тази, който/която обичаш, не те обича, то не е, защото си грозен/на, защото си глупав/а или не си забавен/на. Може да си грозен/на, глупав/а, да си скучен/на и пак да имаш връзка. Сигурен съм, че познаваш такива хора сред познатите ти (огледай се също и сред възрастните). 

Причината за това е, че си привлечен/а от някой, който просто не си пада по теб. Любовното желание е като хранителните вкусове: не зависи от волята на човек. Разбира се, хранителните вкусове, както и любовните желания, могат да еволюират след няколко години.

Ти също след години може да се промениш и да имаш различен „вкус“. Но не чакай прекалено дълго да се сменят вкусовете на човека, в когото си влюбен/а, и по-добре си тръгни и потърси друг/а, това е по-благоразумното решение.

Често е трудно да разберем защо се влюбваме в едно момиче или едно момче. Същото важи и за момента, когато чувствата ти изчезнат. Все пак, да се опиташ да разбереш защо другият те е напуснал или защо той или тя не те обича, може да ти помогне да понесеш по-леко раздялата.

„Любовното желание е като хранителните вкусове: не зависи от волята на човек.“

 Ако той или тя така и не е пожелал/а да излезе с теб

  • Ти изобщо не си негов/неин тип. Всички си имаме физически критерии. Възможно е външният ти вид, макар и да се харесва на други, на него/нея да не му/ѝ въздейства. Въпросът не е да си красива или красив, за да си по вкуса му. Така че е безсмислено да се комплексираш, но все пак трябва да си дадеш сметка за този факт.
  • Държиш се прекалено противно или обратното, си прекалено досаден/на. Някои, за да не признаят зависимостта си, се държат противно, като смятат, че така са забавни. Това обаче е най-лесният начин да отблъснеш избраника/цата на сърцето ти.
  • Обратното, ако си прекалено досаден/а, прекалено настойчив/а, не оставяш на другия никаква възможност да се бори за теб. Други пък не правят никаква крачка до такава степен, че техният/ата избраник/ца изобщо не разбират, че той или тя ти харесва.

  • Дълбоко в теб се страхуваш да почнеш любовна връзка и без да го съзнаваш, ти съзнателно си организирал поражението си, допускайки едни и същи грешки или гафове, които отблъскват избраника/цата на сърцето ти.
  • Привличат те хора, които не си падат по теб. А ако се случи някой да си падне по теб, ти го намираш за безинтересен. Несъмнено си така неуверен, че неизбежно, ако някой те хареса, ще си помислиш, че този човек не е кой знае какво, след като си е паднал по някой като теб. Време е да придобиеш повече увереност в себе си.

 Източник: Как да се излекуваш от любовно разочарование (и да си върнеш усмивката)

Още по темата:

Прогони срама, съжалението, угризенията

Нелюбов

Как да потушиш родителския гняв