Седем начина да създадете малък читател – за деца от 3 до 5 години

Седем начина да създадете малък читател – за деца от 3 до 5 години


1. Четете заедно всеки ден. Използвайте времето през деня, когато детето ви е най-склонно да седне спокойно с вас – например преди заспиване. В момента, в който загуби интерес, спрете. По-късно опитайте пак. Целта е да четете заедно всеки ден по 20 минути (наведнъж или разбити).


2. Задавайте въпроси. Питайте детето си за неща, които се виждат на картинката. Обърнете му внимание за различните форми на буквите, така ще се научи да ги разпознава и впоследствие чете.


3. Неговите книги. Нека детето ви научи, че това са неговите книги и неговото време за четене. Нека само избира кои книжки да купува и кои да чете. Окуражавайте го да държи книгата и да обръща страниците, докато четете заедно.


4. Следете думите. С пръст следете текста,докато четете. Спирайте и коментирайте познати и непознати думи.


5. Прочетете я за хиляден път. Препрочитането на една и съща книга отново и отново (и отново) всъщност помага на детето да разпознава повтарящите се думи. Също така то се запознава със структурата на историята.


6. Опитайте се да четете по картинките. Дори преди да може да чете, окуражавайте детето си да ви разказва историята по илюстрациите. Избирайте книги с ярки и живи картинки, които проследяват сюжета.


7. Наизуст. Много често децата наизустяват любимите си истории. Нека ви ги разказва, докато разлиствате книгата заедно. По този начин ще асоциира изричаните думи с написания текст.


 

Още по темата:

Как да попълним детската библиотека с любими и четени книги – от 0 - 7г.

Осем начина да създадете любима детска библиотека у дома