Семейната почивка прави децата щастливи дълго време след нея

Семейната почивка прави децата щастливи дълго време след нея

Научно доказано е: семейната почивка прави децата щастливи дълго, след като е приключила.

Независимо дали запазвате самолетни билети или хотел, Вие винаги внимателно обмисляте бюджета за предстоящото семейно пътуване. Но има нещо безценно, за което най-вероятно рядко се сещате:

Изследванията показват, че семейните почивки са нещо изключително важно за децата ни. Те ги правят по-щастливи и помагат за изграждането на стабилни отношения, създават незабравими спомени.

Едно британско изследване открива, че повече от половината респонденти смятат за най-щастливи спомените си от семейни ваканции, и казват, „че ще помнят тези моменти до края на живота си.“

Съвместната почивка не просто ви сближава с децата, цялото семейство може да бъде по-щастливо дълго след като тя е свършила.

 

Как да направите семейната почивка наистина ценно и незабравимо преживяване?

ПЛАНИРАЙТЕ заедно:

1. Когато планирате заедно, вие ставате екип с децата си, показвате, че мнението им е важно за вас, учите ги на отговорност и повдигате самочувствието им.

2. Вие преподавате на децата си базисни умения по управление на проекти (защото почивката си е цял проект, с цел, необходими ресурси, действия).

3. Неусетно детето ви учи география – къде се намира мястото, в кой град/държава, откъде се минава, за да се стигне до него.

4. Подобрявате разбирането на децата за различните видове транспорт – предимства и недостатъци, въвеждате понятия като разстояние и скорост.

5. Учите ги да планират ресурси – колко багаж трябва да вземете за 7 дни на море? А на планина? А ако е зимна почивката?

6. Когато проектът е общ, мрънкането и оплакването по време на път ще са много по-малко – та нали заедно сте избирали как да пътувате и знаете точно къде отивате.

БЪДЕТЕ заедно:

1. Дори в един момент натоварването около багажите, пътуването, пътя да ви дойдат в повече, не забравяйте, че: извеждането от обичайната среда, пътуването и разнообразието правят децата ни по-умни, отварят умовете им за нови възможности и предизвикателства.

2. Съвместното прекарване на цели 2–3–7 дни от сутрин до вечер е прекрасна възможност НАИСТИНА да обърнем внимание един на друг и особено на децата си. Забравете телефона и лаптопа си и просто разговаряйте за важни неща като: Мишо от съседната група или забавната случка в стола.

3. А какво ще кажете, ако приемете почивката и като почивка от задълженията ви на родител – нарушете някои принципи (задължителното лягане в 9), определете си нови правила (всеки ден спим поне до 10!), отменете някои забрани (може да се яде сладолед всеки ден).

4. Семейните почивки са възможност за нови социални контакти, дори на чужд език – за децата, а и за вас.

ЗАПАЗЕТЕ СПОМЕНИТЕ заедно:

1. След почивката прегледайте заедно снимките и ги извадете на хартиен носител.

2. Подредете ги в специален албум, нека децата да пишат под снимките и да оцветяват по страниците – превърнете го в истински личен семеен спомен.

3. Обсъдете какво може да подобрите следващия път – дали да вземете повече настолни игри или пък да не забравяте тротинетките, или пък да си направите от „специалните“ кексчета за из път.

4. От време на време си припомняйте забавни моменти от почивката. Питайте децата кое им е било любимо.


 

 Още по темата:

Всички се нуждаем от пауза

НА МОРЕ- обобщено от един баща

С 3 (три) деца на море - изживяването в цифри