Светът през очите на децата: Новият сезон на "Нов Човек Подкаст"

Светът през очите на децата: Новият сезон на "Нов Човек Подкаст"

Олга Василевска е трето поколение предприемач с фокус върху развитието на екипи. Създава подкаста си „Нов Човек Подкаст“, за да изследва темата за промените в живота ни. На ролята си като майка на Екатерина (8 г.) и Борислав (6,5 г.) Оля отдава цялостната промяна в мирогледа и отношението към себе си и света.

В четвъртия пореден сезон на подкаста, посветен именно на децата, гостуват книгоиздатели, автори, илюстратори и други експерти от света на детската книга, които съвместно с Пирина Воденичарова срещат в 12 епизода, които може да гледате в Youtube.

- Оля, защо реши фокусът на новия сезон на подкаста да са детските книги?

Новия сезон на „Нов Човек Подкаст“ посвещаваме на детския свят и въображение. Изследваме тяхната гледна точка за живота – непринудена и откровена. Детските книги са философски и дълбоки, но поставят темите за ежедневието по разбираем начин и така най-лесно стигаме до същественото.

Да си призная, имам и лична причина – нашите деца са големи читатели, те много искаха да срещнат творците в книгоиздаването, а да бъде водеща на подкаст, беше голяма мечта за моята дъщеря – Кари.

 

- В този сезон на подкаста главни участници са децата – научиха ли те на нещо ново? Разкажи ни интересна случка, мисъл, вдъхновение, които са се появили по време на снимките.

Читателски клуб „Малки приказки“ е в центъра на всяка история и епизод. Шест дечица на възраст между 3 и 8 години прочетоха 12 книги, които обсъждат във всеки нов епизод. Бисерче след бисерче са техните мисли и разсъждения – цяло богатство.

Ето, в новия епизод на подкаста говорихме за отговорността и порастването. Децата уловиха темата за границите и с Крис Захариев, гост в еп. 6, влязохме във философски разговор за това какво означава да поставиш границите си. Следете съвместната ни рубрика с Клевър Бук „Бисерчета“ в инстаграм за още мъдрости и размисли.

- Как попълвате библиотеката с детски книги у дома?

Библиотеката ни системно е отвъд капацитет. Попълваме я импулсивно, децата сами избират книги, когато посещаваме любимите ни книжарници. Абонирани са и за Столична библиотека, която е рай за малките читатели. С мъжа ми се шегуваме, че само заради колекцията от гигантски кактуси вкъщи и книгите в семейната ни библиотека ще трябва да се преместим в нов дом.

 

- Смяташ ли, че има книги, които децата задължително трябва да прочетат?

Няма нищо задължително в четенето. То трябва да бъде волево и поискано занимание, за да бъде обичано. Когато отрано предствим опции от подходящи за възрастта книжки на децата ни, те сами се научават да търсят всяка следваща среща с тях, както и да четат по нови теми.

Нашите деца (Бобо и Кари) вече четат детски романи. Кари обожава Матилда, а на Бобо любима му е Емил от Льонеберя, та може би класиката Роалд Дал и Астрид Линдгрен, както Ерих Кестнер са на дневен ред у дома.

- Ще оцелеят ли четенето и книгата въпреки конкуренцията на социалните мрежи?

Когато говорим за настройката на децата, това зависи от нагласата на родителите за екранно време. Когато екраните не присъстват в живота на децата, книгите стават естествен избор за времето на тихи игри. У дома засега нямаме деца на телефони и книгите категорично водят в надпреварата.

За нас възрастните е по-трудно. За мен например, във връзка с подкаста, а и моя собствен бизнес (Оля има логистична компания), присъствието онлайн в последните години значително се увеличи и това действително ограбва от времето и вниманието ми за четене на книги.

- Какво би направила, ако детето ти откаже да чете книги?

Децата имат своето предпочитание за книги. Ето например Бобо много харесва книгите на Иван Раденков и ги чете на един дъх, а Кари – не. Тя наскоро прочете „Горо-горо“ (издателство „Дакелче“), на Бобо книгата му беше скучна. Аз не участвам в избора на книги за децата и нямам никакви очаквания или предписания за тях. Само така искрената обич към това занимание може да бъде поощрена.

Мога само да си представя как някой би ме накарал да чета книга по тема, която не ме вълнува. Абсурд. Така че подхождаме към децата с доверие към избора им. Само така те се научават да носят отговорност сами към себе си.

 

- Дай своето предположение за пазара на детски книги в България – какво ще се случи в следващите 5 години?

Аз не познавам пазара на книгите. Пирина Воденичарова, моят партньор и куратор на темите и гостите за сезон IV на подкаста, е експертът по темата. Нашата динамика е толкова лека точно защото се допълваме. Иначе, аз съм логистик и мога да дам прогноза, че все повече и повече предстои аутсорсването на логистичните дейности и тенденцията за директни доставки до крайните потребители.

- Пожелай на читателите нещо.

Лекота и увереност пожелавам – увереност в личните способности, но и в това, че светът е добро място с хубави хора и перспективи.

Автор: Олга Василевска

Фотограф: Анна-Мария Василевска

 

Още по темата:

Интервю с Пирина Воденичарова: Детските книги и летните списъци за четене