Типове деца и съвети за тяхното възпитание - част 1

Типове деца и съвети за тяхното възпитание - част 1

ХОЛЕРИК

Избухлив, самоуверен, бързо взема решения, затова и неговите идеи често не са обмислени, но са много интересни. Холерикът е много подвижен, не понася чакането, често сменя настроенията си. Трудно е да се предскаже как ще се държи в нова обстановка. Детето холерик е много немирно и непрекъснато спори с вас. То е решително, настойчиво и безстрашно, може да промени решението си в последната минута, обича риска и приключенията. Не знаеш какво да очакваш от него, но всъщност и самото то не е наясно какво ще му хрумне във всеки един момент.

 

Препоръки:

Занимания и хобита. Главното е да насочите тази неукротима енергия в нужната посока. Силно препоръчително е холериците да се занимават със спортове, които изискват много движение – това ще им позволи да реализират стремежа си към лидерство, а тренировките ще ги научат да контролират движенията си и да преценяват силите си. На холеричното дете е необходимо много жизнено пространство, разхождайте се често сред природата, като не забравяйте, че оставен сам, безстрашният холерик може да попадне в неприятно приключение. Добре е да сте до него, когато изследва непознати места.

За да компенсирате припряността и невнимателността му, помогнете му да осъзнае, че качеството често е по-важно от скоростта. Вашият девиз трябва да е: по-добре по-малко, но по-добро. За упражняване на търпеливостта и издръжливостта се занимавайте с конструктори, рисуване, ръчна изработка на предмети, ръкоделие. Помнете, че ще ви се наложи да проследявате дали той е довършил и проверил работата си. Опитайте се да не се дразните, когато той се разсейва и поощрявайте всяко проявление на старателност и търпение. Учете го да преговаря – първо на глас, а по-късно и наум етапите на проекта си и да следва плана си.

 

Общуване. Особено важно е да го научите да комуникира в екип. Стимулирайте го да анализира поведението си, обсъждайте конфликтните ситуации, коментирайте книги и филми, измисляйте варианти на правилното поведение.

За самоконтрола биха помогнали и елементарни дихателни упражнения. Покажете му как да разсейва натрупаните емоции – нека да удря по боксова круша, да хвърля в ъгъла възглавници – но не и да излива гнева си върху други хора.

Стремежът му да е пръв може да се използва за мирни цели. Дайте му ролята на обясняващ, учител и има шанс да го научите да бъде по-търпелив и внимателен. Само не оставяйте процеса без контрол. Постоянно подчертавайте, че възрастният, опитен човек умее да контролира своите емоции и при това да се съобразява и с интересите на другите хора.

 

САНГВИНИК

Жизнерадостен, силен и уравновесен човек. В детството си е дете слънчице – винаги в добро настроение, любознателно, активно, умее да контролира емоциите си. Израствайки, прави впечатление на решителен, оптимистичен и уверен в силите си човек. Лесно се сближава с хората, приспособява се бързо към нова обстановка, в трудни ситуации не губи чувството си за хумор, остава овладян и деловит.

Сангвиниците са емпатични – т.е. лесно разбират другите, не са особено взискателни към околните и са склонни да приемат хората такива, каквито са. Не се борят за власт, но често заемат водещи позиции в работата си. Когато попитате децата сангвиници: „Кой ти е приятел?“, обикновено отговарят: „Всички“.

Но сангвиниците често не довеждат докрай започнатата от тях работа, защото им доскучава.

 

Препоръки:

Занимания и хобита. На сангвиниците също им е необходим живот, изпълнен с движение, но в спорта те не се интересуват от резултата, а от процеса. Намерете им дружелюбен треньор и не се опитвайте да ги направите шампиони.

Основна цел на родителите е да приучат детето да се съсредоточава в изпълнението на работата и нейното довършване. Конструкторите, пъзелите, ръкоделието, изработката на модели и всякакви други игри, които изискват внимание и фокус, ще помогнат за развитието на концентрацията и акуратността. Може да сте взискателни със сангвиниците, като, разбира се, не трябва да прекалявате.

Не трябва да окуражавате сангвиника в неговия стремеж към непрекъсната смяна на интересите. Помогнете му да изучи в по-голяма дълбочина темата, с която се е захванал. Обикновено при тези деца е важно да им помогнете да преодолеят първончалните затруднения и те ще се захванат със задачата с нови сили. Ако не го сторите, детето ще захвърля поредното си увлечение при първата необходимост от повече усилия.

Общуване. Обсъждайте с детето неговите отношения с връстниците и близките хора, карайте го да се замисля за това, че неговото поведение може да обиди или зарадва околните. Опитайте се да го запишете в театрално студио.

Продължение:

 

 

Още по темата:

7-те вида интелигентност на вашето дете - 1 част - Езикова интелигентност

7-те вида интелгентност на вашето дете - 2 част - Пространствена интелигентности

7-те вида интелигентност на вашето дете - 3 част - Логическа/Математическа интелигентност