Как да насърчим децата да четат

Как да насърчим децата да четат

Вал Стоева се занимава с насърчаване на детското четене вече 10 години. Главен редактор е на сайта detskiknigi.com и е основател на фондация „Детски книги“.

Обича да чете интересни, забавни и добре написани детски заглавия и да ги обсъжда с малки и пораснали приятели. Има две деца и куче.

 

1. Здравей, Вал, идва лятото и с него и летните списъци със задължителна и препоръчителна литература. За съжаление, доста родители се оплакват, че децата четат все по-трудно и по-трудно. Защо според теб се случва това?

 

От една страна, технологиите, с които сме обградени в ежедневието, променят начина, по който мозъкът извлича информация. Сърфирането в интернет стимулира повърхностното четене, а непрестанните подсказки, линкове и препращания от статия в статия разсейват читателя – без значение дали той е възрастен, или е дете.

Четенето като процес е поставено пред сериозно предизвикателство и никак не е чудно, че децата срещат трудност да четат дълги текстове, да следят сюжета и да разсъждават задълбочено.

 

 

От друга страна, самите възрастни често не си дават сметка, че сюжетът или езикът в някои от задължителните четива са непонятни за днешните деца. Например петокласник може да не знае какво е Френската революция, да не е чувал за боговете на Олимп или да не е ходил никога на село. Можем ли да се сърдим на децата?

Те не са виновни, че възрастните не са си дали сметка за ограничения им опит и не са им помогнали да преодолеят всички тези спънки пред четенето.

 

2. А защо трябва да се чете изобщо? Не са ли достатъчни филмите и интернет като източник на информация?

 

- Вече маркирах бегло пред какво изпитание интернет поставя четенето. Да, интернет е чудесен източник на информация, но всъщност ние не си даваме труда да я запаметим, защото приемаме, че винаги ще е достъпна.

Филмите пък ни дават определена гледна точка към дадено произведение – виждането на сценариста за сюжета, на режисьора – за актьорите, обстановката. Четенето е онова, което ни помага да развиваме и критичното си мислене, и въображението си. Единствено чрез четенето на книги можем да развиваме и променяме себе си.

Ако искаме да подготвим децата си да решават тестове, интернет и филмите вероятно ще са достатъчни. Ако искаме децата ни да се развиват и самоусъвършенстват, необходимо е всячески да ги подкрепяме в усвояване на умението да четат и да насърчаваме четенето за удоволствие.

 

 

А това са две различни неща. Умението да четеш сам е като да започнеш да спортуваш и да си постоянен; трудно е да започнеш, после ти става приятно от резултатите, но и можеш лесно да се откажеш.

Четенето за удоволствие е цялостно преживяване, то започва от четенето на глас от родител на невръстното му дете; преминава през споделянето на любими заглавия с родители, връстници; продължава цял живот и може да се сравни единствено с храненето, но на душата

 

3. Какво може да направи всеки родител, за да мотивира детето си да чете?

- Да му чете, докато е малко. Да не престава да чете на глас, докато детето иска, независимо дали може да чете само.

Да се интересува от желанията на мъника – никога да не отхвърля книга като бебешка или глупава, ако детето я е пожелало. Да посещават заедно библиотеки, книжарници, литературни събития. И никога да не налага мнението си.

Родителите трябва да знаят, че изборът на подходяща за тяхното дете книга е много важен момент – заглавие, харесано от детето на познати, не превръща заглавието автоматично в подходящо и за нашето дете.

 

 

 

За да подбират точните книги, родителите могат да търсят съдействие от библиотекарите в детските отдели или да проверяват в detskiknigi.com. Всички ревюта на книги в сайта ни са за прочетени от екипа заглавия, като се стремим да даваме обективна информация за сюжета, темите за разговори в книгата, а и идеи за допълнителна работа и игри.

 

4. А с какво може всеки един от нас да допринесе за подкрепата на четенето?

- Трябва да си дадем сметка, че децата имат нужда от нови, интересни и привлекателни книги. За да им ги осигурим, нужно е да подкрепяме обществените библиотеки в България (регионални, общински, читалищни) и да държим във всяко училище да има библиотека с назначен библиотекар на щат.

Библиотекарите са специална категория специалисти – подкрепят учителите, следят новите тенденции, умеят да разберат нуждите на децата. Именно тези библиотекари са основни помощници в награда „Бисерче вълшебно“ – единствената в България, в която само и единствено деца гласуват за любима книга всяка година.

 

 

Още по темата:

Как да подберем първата книга на детето си - препоръки

Защо намалява четенето? – опитът на Германия

Осем начина да създадете любима детска библиотека у дома