Весели коледни игри за цялото семейство

Весели коледни игри за цялото семейство

 

  1. Коледни асоциации

Напишете на листчета различни неща, свързани с Коледа – популярни филми, предмети, герои, храни. Сгънете ги и ги сложете в шапка. Разделете се на 2 отбора.

Нека участник от единия отбор изтегли листче и обясни само с жестове написаната дума. Засичайте време – ако съотборниците му успеят да познаят – получават точка, ако не, точката отива в противниковия отбор. Смехът и забавлението са гарантирани!

 

  1. Опаковане на подаръци

Разделете семейството на 2 или повече отбора и направете „опаковъчни станции“, снабдени с ножица, тиксо, хартии и по 1 кутия. Определете си време за изпълнение на задачата и пуснете таймера. Първият участник от отбора трябва да опакова кутията с един пласт хартия и да предаде на другия, който трябва да сложи нов пласт хартия. Печели отборът, който приключи със задачата първи. Участниците от един отбор нямат право да си помагат, а само да се окуражават.

 

 

  1. Коледна викторина

Организирайте си викторина с малки подаръчета. Въпросите трябва да са свързани с Коледната тематика – филми, песни, традиции, ястия, обичаи, история и т.н. Разделете се на отбори или пък играйте индивидуално.

Можете да раздавате награди за всеки верен отговор или да го отбелязвате с точка и накрая на играта да печели този човек/отбор с най-много точки.

Вижте примерни въпроси за викторината ТУК.

 

  1. Познай бройката!

В големи буркани сложете малки коледни играчки или елементи (ако нямате, може да изрежете от разноцветни листове). Участниците имат по минута да разгледат внимателно бурканите и да познаят броя.

Печели участникът, който е назовал брой, най-близък до верния. Съобразявайте броя и големината на елементите спрямо възрастта на участниците в играта. А ако са на възраст, в която тъкмо се учат да броят, пребройте ги заедно!

  1. На лов за Коледа!

Подгответе 2 списъка с еднакъв брой предмети, свързани с Коледа, и ги скрийте в дома си или около него. Направете указания под формата на гатанки или загадки, с които да насочите „ловците“.

Разделете семейството на отбори, дайте им по 1 списък + съответното указание и нека ловът започне! Първият отбор, който открие всички предмети от списъка си, печели наградата.

Примерен списък:

  • Формичка за коледни сладки.
  • Играчка за елха.
  • Парче хартия за опаковане.
  • Гирлянда.
  • Коледни лампички.
  • Коледна меденка – може и да е цяло пакетче.
  • Коледен чорап, пълен с лакомства.
  • Коледно подаръче – кутийка, пълна със значки, бонбони или нещо друго.

 

Адаптация и допълнения: Клевър Бук

 

Още по темата:

Весела Коледна викторина

Коледна игра "Помагачите на дядо Коледа"

Коледна игра "Снежен човек – изненада"