Видове бащи на площадката - срещали ли сте ги?

Видове бащи на площадката - срещали ли сте ги?

Всички разхождаме децата си. Но как го правят бащите?

Всяка събота аз разхождам сина ни, защото мъжът ми е зает. А както знаем, събота е Ден на таткото на всяка площадка. И така, какви бащи срещам най-често.

Таткото телефон

90% от наличните. И изобщо това е напълно нормално – рано сутрин, хладно е, децата беснеят. Точното време човек да избяга във виртуалната реалност и да прочете спортните новини.

Този вид татко е толкова дълбоко потънал в интернет, че детето успява да направи всичко, което мама му е забранявала цяла седмица.

Очите му се отделят от телефона само да види кое е детето, което плаче с все сили – неговото или чуждо? Чуждо е, значи всичко е наред.

 

 

 

Деловият татко - с монтирани дълбоко в ушите слушалки

- Да, да, товари принтерите. Да, това е количеството. Погледни фактурата и… не яж пясък!, в колоната на плащане ще видиш… я погледни колко хубава куличка се получи!

 

Татко "Сега ще изкупя отсъствието си през седмицата"

Това е баща, който е натрупал огромен куп нежни чувства към детето си и още два купа вина за това, че много работи. Децата обикновено леко се дърпат от този неочакван поток бащино внимание, но после  с удоволствие се гмурват в него.

-       Хайде сега да изкопаем най-голямата дупка на света! Кой е с мен?

-       Тате, а може ли да ритаме?

-       Искаш да поритаме? Давай, ето тук ще ни е вратата! Като пораснеш ще те запиша на футбол, в истински отбор!

-       Тате, аз съм на 19 и съм бременна…

 


 

Таткото "А какво ще каже мама?"

 

Това са мамобоязливите татковци. Напълно разбираемо, макар и донякъде странно.

-       Мишо, мама дава ли ти да се спускаш от пързалката надолу с главата?

-       Добре, пусни се, само не казвай на мама, че съм ти позволил.

-       Миша, излез от пряспата, ще си намокриш ръкавиците, мама ще ни се кара.

-       Здрасти, Оля, тук Мишо си намокри ръкавиците… Аха. Да. Да. Да. Извинявай. Да. Съжалявам. Идваме си, идваме си. Ей сега ще се приберем. Да.

 

Тук има и подтип – "Съмняващият се татко"

Това е баща, който смята, че ако пита майките на площадката, ще се спаси от вземането на грешно решение и неизбежното недоволство на жена си.

-       А Вие как мислите, може ли да пусна детето там? Може? Чудесно, много Ви благодаря! А Вие защо не пускате вашето?

-       Защото не съм татко, а майка :)

 

    

 

Таткото "Отличник"

Той разхожда детето всяка събота, понякога и вечер през седмицата и е наясно с нещата. Има удобна раница с термос и дори, няма да повярвате – мокри кърпички! Изглежда, сякаш всеки момент ще започне да води дневник за действията на детето си.

 

"Строгият" татко

-       Серьожа, не плачи, нали си мъж, нищо че кучето ти отхапа крака. Ставай и да куцаме нататък. Посмучи една шушулка да ти мине. И махни тази шапка, що за женски работи, само минус 10 градуса е!

Обикновено това всъщност са дядовци, тъй като татковците са съвременни и гледат да не насаждат „джендърни“ стереотипи в детето. Или жените им не им дават да го правят. Но дядовците държат фронта.

 


 

"Идеалният" татко

Има и такива – нереално идеални. Знае любимите игри на децата си, прави се на тигър, който се крие в храстите и ги стряска, пробва на вкус тебешира и му харесва, люлее люлката 2 часа при това с усмивка, оставя телефона у дома си и се наслаждава на момента. От време на време срещам такива татковци. Даже и майки.

Аз иронизирам, но жените на тези татковци спят до късно в събота. Или дори си мият главата. А може и съвсем да се разпуснат и да отидат на маникюр.

Така че, кой го интересува какво се случва на площадката в събота, щом детето се връща цяло и невредимо! И като бонус – щастливо. Дали от повишената концентрация на сняг в организма, или просто от това, че е бил с тате.

Автор: Ася Явиц, 
Блог: https://t.me/bad_mother_daily

 


Още по темата:

Кой кой е на площадката?

Борбата за пейката, или съвети за успешно общуване на площадката

Тест: Ще позная кой си ти на площадката!