Всъщност, да си родител, не е толкова трудно

Всъщност, да си родител, не е толкова трудно

Колкото повече разсъждавам на тема детското развитие, толкова по-спокойно ми става.

Оказва се, че не е чак толкова трудно. Ако се обобщят всички съвременни изследвания и се извади главната идея, то тя ще бъде тази: не се впрягайте чак толкова.

Работата е там, че у детето има вграден механизъм за търсене именно на тези занимания, от които то се нуждае в определения момент. Говорим за заниманията, които са му необходими за нормално, хармонично развитие, а не за да впечатли околните.

 

Детето скучае и лежи? Това е много полезно, ще ви кажат специалистите. Скуката провокира търсенето на творческото начало и създава благоприятна среда за учене.


Детето реве и маже сополи на блузата ви? Прекрасно, изразяването на емоциите го учи да се адаптира и да преживява гнева си. (Нюфелд)


Оцветил е пода в банята? Проявата на енергичност, смелост и творчески подход вероятно са първите крачки на един художник. Без този период няма как да стане истински творец.


Рови се в кошчето за боклук? Това е необходим етап от развитието му. По този начин опознава грозната страна на живота. (Осорин)


Троши стария диван? Чудесно – излива натрупаната агресия.


Безсмислено се върти на въртележката за стотен път? Аха! Изучава окръжността като форма и едновременно с това развива вестибуларния си апарат. (Ула Кислинг и Джин Айрес)


Омотал се е в одеяло и не иска да става? Страхотно – създал е собствено уютно пространство, което е важен етап от сензорната интеграция (пак същите по-горе).


Удря с черпак по тенджерите? Умник – развива вътрешен ритъм, нещо, без което не може да възприема музиката, когато порасне.


Скача на един крак и вика: „Моля, моля, кокошки не коля, а само петли, и то без глави!“ – развива усет към мерената реч, разбира какво е това рима. (Корнелий Чуковски)


И така нататък, и така нататък. Това, което всъщност се изисква от родителя, това е да обезопаси пространството и спящата котка, а също така и ясно да заяви правилата на добрия тон.


Както виждате, единственото трудно нещо за нас като родители е да оцелеем някак си, докато детето се развива…

 

Автор: Инна Прибора, Източник

 


Още по темата:

Ползите от скуката - да привестваме спонтанната, неорганизирана игра

Методиката на Глен Доман

Обратната страна на ранното детско развитие