За майки – как да общуваме със сина си тийнейджър

За майки – как да общуваме със сина си тийнейджър

Не го изнежвайте – изнежването е красива дума, но лош възпитателен метод, защото в резултат от него момчетата не се учат да поемат отговорност. И много често като отговор не получавате нежно отношение, а грубост. Постоянната грижа ще го изнерви и ще стане източник на чести конфликти.

 

Не се ядосвайте за глупости – за майките е особено трудно, когато синовете им поотраснат, защото до този момент, те са били послушни и кротки деца, които изведнъж са започнали да подлагат всичко на съмнение. Искат всичко да правят по свой начин, включително общуването с вас.

Например те не виждат смисъл в това да си оправят леглото сутрин. Струва им се глупаво. И ще продължат да имат това мнение, докато не се оженят и не разберат, че са грешили. Момчетата не променят мнението си за неоправеното легло заради майките си. Правят го заради жените си.

 

Сведете споровете до минимум

Между грижата за неговото благополучие и безсмисленото суетене за дреболии лежи огромна пропаст. Разбира се, на вас ви се иска да е отговорен, да ви звънне, като стигне, да си облича якето, да не забравя да обядва, да казва „благодаря“ и да прави още един куп неща, които майките непрекъснато повтарят на децата си. Престанете. Няма никаква гаранция, че ще направи това, което му казвате. Даже обратното – сигурно ще остави якето вкъщи, въпреки че на улицата е студено, само и само да отстои своята позиция. Момчетата просто ненавиждат суетенето за дреболии, това е.

 

Няма нужда да говорите и говорите, и говорите…

Всичко може да бъде казано ясно и с малко думи. Количеството произнесени думи е най-явната разлика между мъжете и жените. Ако си имате работа с тийнейджър, думите няма да помогнат. Тийнейджърите са същества немногословни, дори мълчаливи. Те предпочитат да общуват само когато се налага и го правят кратко и ясно. Колкото повече говорите, толкова по-голям е шансът вашият син да започне да прави отегчени физиономии и да отговаря "на въпреки". За него разговорите са нещо трудно, истинско изпитание.

Грешите, ако си мислите, че размяната на думи е най-добрият начин да поддържате отношенията си със сина си. Понякога най-добро е вежливото мълчание. Възрастният човек може да изрази много, като просто мълчи. Колкото и да е странно, момчето ви също предпочита да слуша тишината, а не безкраен поток от думи.

 

Задължително му казвайте, че го обичате

Той ще пъшка от досада, ще въздиша, ще се прозява отегчено, но въпреки това вие му го казвайте. Не непрекъснато – подбирайте моментите.

Вие сте майка и ще усетите кога.


Откъс от книгата “Mothers Raising Sons” с автор Nigel Latta 


Още по темата:

Шест важни урока за родители

Думите, които не трябва да пропускаме да казваме на децата си

10 закона в общуването с децата


!Забранено е копирането, предаването, разпространението и съхраняването на част или на цялото съдържание на този текст, в каквато и да е форма, без предварителното писмено съгласие на „Клевър Бук“ ООД.