ЗАЩО ДА ЧЕТЕМ?

ЗАЩО ДА ЧЕТЕМ?

 

Разбира се, че трябва да четем предимно за удоволствие. Ето ви обаче и още няколко причини:


За да сме грамотни. Когато четем, ние запомняме как са построени фразите, научаваме нови думи и изрази. Нашата реч става по-чиста и правилна.


За да се информираме. Какво се случва в света? Как изобщо се е появил света? Кой го населява? Защо сме такива, каквито сме? Книгите могат да дадат много отговори и още по-хубаво – да ви накарат да си зададете много въпроси.


За да знаем повече. За да навлезем в определена област ни е необходимо да прочетем 10-20 книги на тази тематика. За да станем експерти ще трябват повече усилия – да погълнем над 200 книги.


За да се развиваме. За разлика от гледането на телевизия, четенето изисква умствени усилия и кара мозъка ни да работи.


За да се самоусъвършенстваме. В книгите има безброй съвети, вдъхновяващи идеи и мъдри мисли, които могат да ни помогнат да подобрим живота си.


За да сме по-силни. Знанието е сила. Това не е просто лозунг – помислете сами: не можете да промените това, което не разбирате, не можете да обмисляте нещо, без да разполагате с достатъчно информация. Невежеството ограничава.


За да мечтаем. Когато четем, ние визуализираме в главите си светове, хора, ситуации. Това е отлична тренировка на нашето въображение.


За да израстваме. В живота се налага да гледаме на различни ситуации под различен ъгъл. Книгите ни учат и на това.


Още по темата:

Как да възпитате в детето си интерес към четенето

Седем начина да създадете малък читател - за деца от 3 до 5 години

Осем начина да създадете любима детска библиотека у дома