Защо да е трудно, когато може да е лесно - Маги от 1minmama

Защо да е трудно, когато може да е лесно - Маги от 1minmama

Автор: Маргарита Калейнска, 1minmama

Аз съм д-р Маргарита Калейнска, но повечето родители ме познават като Маги от 1minmama. Преподавател съм по „Теория на възпитанието“ във ВТУ“Св.св.Кирил и Методий“, международен обучител по меки умения, ръководител на организацията, организираща ежегодишната Лидерска академия за момичета „ГЛОУ“ и майка на 3-годишна госпожица.

 

Как се справихте и не полудяхте у дома по време на изолацията?

Имам си няколко трика, които много ми помогнаха по време на извънредното положение, но които следвам и в живота като цяло.

Позитивното мислене е най-важният трик. Спрях да гледам, слушам или чета новини, само от време на време следях какви са въведените правила. На периода избрах да гледам не като на принудителна изолация, а като на време за почивка от социални контакти на живо. Така не се усещах затворена, а релаксираща. Според мен, нагласата ни към нещата е определяща винаги!

Това, което ми помогна да намаля стреса от работата вкъщи, беше основно приоритизирането на задачите и разумното влагане на усилия. Избирам да върша първо спешните неща, а всичко, което не е конкретно за точно този момент, когато имам време, т.е. когато детето спи.

 

 

 

 

Освен това, преди да сложа нещо в списъка за задачи за деня се питам наистина ли е необходимо да го направя и то точно днес. Много неща отпадат като се замислим така над нещата. Опростих менюто ни и готвя в по-големи количества, с което намалих времето за готвене. Малките промени се оказа, че водят до много спестено време.

И последно, но не по важност, правя игри за детето само до колкото на мен ми е приятно, защото започне ли да се чувства като тежест, като нещо което „трябва“ да свърша, тогава играта спира да бъде приятна не само за мен, но и за детето.

Децата усещат емоциите на родители си и имат склонност да ги отразяват в своето поведение. Затова по-добре е да не научи нищо днес, от колкото аз да се натоваря и съответно да й предам своята нервност или недоволство.

Това, според мен, е валидно и за дистанционното обучение – да, ученето е важно, но ако води само до стрес в детето и в родителя, значи не се случва по най-добрия начин и не просто няма да е ефективно, а дори ще е вредно, защото ще създаде негативни нагласи спрямо обучение въобще.

 

Колко майки, може би и татковци се присъединиха към хаштага #днесиграемна?

Изключително съм щастлива, че хаштагът достигна до много хора и благодаря на всички, които помогнаха в неговото разпространение, както и на ентусиастите, с които се обединихме да го напълним с лесни и полезни идеи. Към момента близо 50 родители публикуват своите игри и занимания за деца с #днесиграемна.

 

 

 

Как подбираш идеите си за домашни занимания – следваш някаква методика, или?

Аз лично наблюдавам детето си и избирам заниманията спрямо нейните интереси и умения, като доста често се вдъхновявам от игрите, които сама си измисля. Адаптирам и занимания от различни методики и идеи на други родители, като се старая да ги обогатя и с една подготовка да научим или упражним много неща.

Харесвам игрите да са лесни за изготвяне и да не изискват време или много материали. Не прилагам само една конкретна методика, а много, защото, като специалист, си давам сметка, че никоя от тях не е в състояние да покрие напълно нуждите на съвременните деца.

 

Дай ни 3 идеи за занимания.

Любими занимания, подходящи за много възрасти са ни:

Игра за памет – Целта на играта е запомняне на предмети по определен ред. Поставяме няколко предмета, даваме на детето да ги види за от 3 до 5 секунди и разбъркваме предметите. Целта е детето да ги подреди в реда, в който сме ги показали.

Тука има, тука няма – Страхотна игра за трениране на вниманието, която може да се прави навсякъде и не изисква никаква подготовка. Показваме един предмет, след което го скриваме в друг предмет, от който имаме няколко еднакви (напр. в юмрука ни или под чаша). Преместваме търсения предмет няколко пъти пред детето, като целта е то да познае къде е предметът.

Играта на небивали истории – Игра за забавление, развитие на въображението и речта, която може да се играе с или без материали. Разказваме история като единият казва първото изречение, другият второто и така с колкото човека разполагаме. Ако имаме карти или плочки с картинки може всеки да си тегли карта, която задължително да трябва да включи в разказа.

 

 

Защо според теб децата се нуждаят от скука?

Вярвам, че децата са гениални – те най-добре знаят върху какво умение точно да работят и какво им е необходимо да научат за живота около себе си. Те нямат нужда от насоки, за да го правят, а просто да им бъде дадено време да осъзнаят какво искат да правят и пространство, в което да го направят.

Конкретен пример: Колко родители биха дали играчка на малкото бебе и биха му казали, „Хайде ти си я хвърляй 100 пъти, а аз ще ти я подавам.“ Аз не бих се сетила.

Но идва момент и всички бебета започват да го правят, за да научат как работи земното притегляне и че всички неща падат напр. Децата нямат нужда ние да се сетим, че им е необходимо да го научат, за да знаят, че ако скочат ще паднат. Имат нужда да ги оставим неангажирани за миг с предмета, за да решат какво да направят с него. 

 

 

Това, което ние- родителите, наричаме скука е просто времето, което е нужно на детето да реши с какво да се заеме. Когато децата скучаят те започват да творят собствените си занимания и развиват своята креативност – умение, което ще им позволи да преодоляват всяко препятствие на пътя си и ще ги направи успешни.

Така те стават и много по-уверени в себе си, защото са оставени да вземат решения за собственото си време. Благодарение на скуката се научават да планират и разпределят своето време, както и наличните материали.  

Автор: Маргарита Калейнска, майка на почти 3-годишна сладурана. Тя развива блога си, както и Instagram и Facebook страниците си по много иновативен начин - чрез  предложения за най-различни изобретателни игри за по-малките деца. Освен практичните идеи, с които ни зарежда постоянно, тя отговаря и на най-различни въпроси, които ни интересуват като родители. 

 

 Още по темата:

Как се справяш с 5 деца, книжарница и издателство? - попитахме Деси Алексиева

Идея за игра с най-малките / 2 – 4 г /

Идея за игра с деца от 4 до 7 години