Как се справяш с 5 деца, книжарница и издателство? - попитахме Деси Алексиева

Как се справяш с 5 деца, книжарница и издателство? - попитахме Деси Алексиева

Деси Алексиева, майка на пет деца; книжарница, издателство, четене за най-малките; жонгльор в живота, изпускащ по две-три топки едновременно, но добавящ по десет нови. По образование – филолог, 22 години работих в една от големите корпорации, а след това реших да правя това, което обичам – да се занимавам с книги, деца, четене, ранно детско развитие. Не успях да завърша магистратурата си по психология, но може би тази година ще направя и това.

 

Деси, на колко години са децата ти?

20, 15, 13, 11 и 4. Две момичета и три момчета.  

 

Как се справяш и не полудяваш у дома?

Често се шегувам, че не се справям, понякога това не е шега. Смятам, че е важно да си дадем сметка, че не сме всесилни и не можем да се справим с всичко, но затова има хора около нас, които ни помагат.

Също – че не е нужно да се справяме с всичко. Далеч съм от перфектен родител, дори понякога се чудя дали съм достатъчно добър. Откакто имам книжарница, къщата ми не е същата в сравнение с времето, когато имах офис у дома. Сега съм делегирала повече отговорности на децата, а възпитаването в това да бъдеш отговорен е процес, който отнема време и много търпение.

Постепенно се учат, че доста неща зависят лично от тях и от техните усилия. Уважавам изборите им за това какви искат да станат и им помагам да постигат личните си цели, доколкото е по силите ми, но работата си остава за тях.

Философията, която ме движи, особено с почти трима тийнейджъри вкъщи е „И това ще мине“, тя ми помага да имам перспектива, че целият процес на израстване не може да бъде гладък и безпроблемен, че децата имат нужда да се утвърдят като самостоятелни личности понякога не по най-приемливия социален начин. Доста съм толерантна към грешки, което както плюс, може и да е минус.

 

Как успяваш да съчетаваш работа и деца?

Понякога е изключително трудно, защото при един стартиращ бизнес като нашия работният ден може да продължи невероятно дълго и това е за сметка на семейството и личния живот. Опитвам се да правя важните неща, макар често да успявам само със спешните.

Планирам, делегирам, децата се включват в къщната работа, понякога ми помагат в книжарницата през ваканциите. За мен е важен примерът, който даваме на децата си, че е възможно да постигаме целите си и да осъществяваме мечтите си, както и да видят, че усилията и работата дават резултати.

 

Какво те накара да започнеш собствен бизнес?

Може би максимата, че ако правиш това, което обичаш, не ти се налага да работиш нито ден. Винаги съм имала нужда да виждам смисъл в нещата, които правя, и това да „връщам“ на обществото. Затова бизнесът, който създадох, е и със социална функция – от инициативите за насърчаване на четенето и ранно детско развитие до различните благотворителни каузи, които подкрепяме.

Още когато работех в корпорация, знаех, че искам да се занимавам с неща, свързани с неформалното образование, книгите и четенето, а културата за мен е изключително важна част от изграждането на едно добре функциониращо общество и исках да допринеса за това да има повече места за култура, творчество и книги.

 

Какви бяха изненадите, които срещна като предприемач – добри и и лоши?

Добрите изненади са невероятните хора, които срещнах по пътя си – хора, които ни помогнаха FOX book café  да продължава да съществува и да е това, което е, хора, които ни помогнаха да направим по-малко грешки по пътя си.

А лошите изненади са некоректността и липсата на професионализъм (те, за радост, са доста по-малко от добрите изненади), постоянно променящата се административна среда в България, която не позволява да се осигури устойчивост на бизнеса и генерира допълнителни разходи.

 

Защо книги, книжарница, издателство?

Книгите винаги са били важна част от живота ми, най-трудните ми години са тези, в които поради семейни и работни задължения бях спряла да чета. Връщането към четенето ме върна към живота, даде ми перспектива къде и каква искам да бъда.

Промяната за мен е най-постоянното нещо в живота ни и аз искам да нося промяна. Защото книгите са начин да „изживееш“ 1000 живота, без да се налага да живееш 1000 години, защото четенето за удоволствие е начин да се развият дълготрайни умения за учене.

 А книжарница, защото това бе моя дългогодишна мечта, защото книжарниците са начинът книгите да достигат до хората и да им носят промяна и радост, защото исках да има място в София, където родителите да са добре дошли с децата си.

Като филолог винаги съм имала отношение към качествената литература и макар засега и двете ни издателства да са малки и стартиращи, искам в България да има достъп до литература, която осмисля света, в който живеем, и нашата роля на хора, които променят този свят понякога към добро, а понякога не толкова.

Издаваме философска поезия, в темите са паметта, мултилингвизмът, екологията , а поетичната им интерпретация докосва емоционално читателите и променя перспективата им към света. Детското ни издателство отразява визията ми, че хубавата детска книга е съчетание от текст и илюстрация в една прекрасна взаимно обогатяваща се симбиоза и че когато родители и деца четат за удоволствие, тогава се създава любов към четенето.

 

Дай съвет на родителите, чиито деца не искат да четат книги:

Четете и се забавлявайте с книги заедно с децата си.

 

Избирайте книги по теми, които вълнуват децата ви, това е начин да им покажете, че ги познавате и забелязвате техните интереси. А още по-добре, давайте им възможност те да избират книгите, които четете.

Нека книгите да са достъпни. Дори самото наличие на книги у дома увеличава вероятността детето да чете повече.

Посетете заедно библиотеката. В библиотеките не само има много повече книги от тези, които можем да си позволим у дома, но и има библиотекари, които могат да препоръчат книги, подходящи за възрастта и интересите на детето.

Четете им преди лягане дори когато според вас са пораснали за това и вече четат самостоятелно (в начална училищна възраст).

Използвайте четенето като повод за общуване, говорете си за прочетеното, разпределяйте си роли, четенето не бива да е досадно задължение, а приятно прекарано време заедно.

Четете самите вие, нашият пример е доста по-често много по-заразен от думите ни. 

 

Деси Алексиева, майка на 5 деца, предприемач и създател на FOX book café

Още по темата:

Три деца? И сега какво ще правите? - отговорите на една многодетна майка

Най-интересните (и странни) въпроси, които са ми задавани като многодетна майка

10 извода на майка на три деца