40 начина да успокоим тревожно дете – част втора

40 начина да успокоим тревожно дете – част втора

Продължение от "40 начина да успокоим тревожно дете – част първа"

 

21. „Хайде да потърсим доказателство!“

Събирането на доказателства в подкрепа или отхвърляне на причините за тревога помага на детето ви да осъзнае обективно ситуацията.

 

22. „Нека да поспорим!“

По-големите деца особено харесват това упражнение, защото имат официално позволение да оспорват родителите си. Проведете конструктивен спор относно причините за тяхната тревога. Така може да научите много за начина, по който разсъждават.

 

 

23. „Кое е първото нещо, за което трябва да се тревожим?“

Тревогата често превръща камъчето в планина. Една от основните стратегии за борба с тревожността е планината да се разбие на по-малки парчета. Докато го прави, детето ще осъзнае, че не го тревожи цялата ситуация или събитие, а само 1–2 конкретни части от него.

 

24. „Хайде да напишем списък на всички, които обичаш!“

Твърди се, че Анаис Нин веднъж е казала: „Тревогата е най-големият убиец на любовта“. Ако това твърдение е вярно, то можем да твърдим също, че любовта е най-големият убиец на тревогата. Докато си припомняте всички хора, което детето ви обича, както и какво точно в тях обича, любовта ще замести тревогата.

 

25. „Спомняш ли си, когато…“

Знанието подпомага увереността. Увереността побеждава тревогата. Когато детето си припомни минали моменти, в които се е справило със стресова ситуация, то придобива чувство на компетентност и оттам увереност, че ще успее и този път.

 

26. „Вече се гордея с теб!“

Знанието, че вие сте доволни от техните усилия, независимо от изхода, изключва необходимостта от перфектно изпълнение – което само по себе си е голям източник на стрес у децата.

 

 

27. „Хайде да се поупражняваме!“

Физическите упражнения облекчават тревожността за няколко часа, тъй като изразходват излишъка от енергия, отпускат мускулите и подобряват настроението. Ако не можете да излезете в момента, накарайте детето да бяга на място, да балансира върху топка или да подскача на въже.

 

28. „Нека да гледаме как мисълта ти си отива!“

Помолете детето да си представи, че тревожната му мисъл е влакче, което е спряло на гарата в главата му. След няколко минута като всеки влак мисълта трябва да продължи пътя си към следваща стъпка.

 

29. „Как мога да ти помогна?“

Оставете детето си да ръководи ситуацията и то да избере успокояващата стратегия или инструмент за конкретната ситуация.

 


 

30. „Това усещане ще мине!“

Много често детето има чувството, че тревогата ще е с него завинаги. Вместо да отхвърляте страха му, припомнете му, че всичко минава, и след време облекчението ще настъпи.

 

31. „Виждам, че Попи пак е притеснен. Хайде да научим Попи да не се тревожи!“

Създайте образ/изберете играчка, която да олицетворява тревогата – Попи Тревогата. Кажете на детето си, че Попи е много разтревожен и то трябва да му помогне.

 

32. „Знам, че е трудно!“

Признайте, че ситуацията е трудна. Вашето потвърждение показва на детето ви, че уважавате него и чувствата му.

 


33. „Хайде да подишаме от вълшебния аромат!“

Ако имате специално шишенце с успокояващ аромат на липа, лавандула или лайка, можете да го използвате като инструмент за разсейване и намаляване на напрежението.

 

34. „Разкажи ми!“

Без да го прекъсвате, чуйте какво тревожи детето ви. Докато ви разказва, то може само да осъзнае същността на проблема и дори да се сети за решение.

 

35. „Ти си толкова смел!“

Потвърдете способността на детето си да се справи със ситуацията и го окуражете този път да успее.

 

36. „Коя успокояваща стратегия искаш да използваме?“

Дайте избор на детето си, нека само избере каква техника да използвате, за да се успокои.

 


 

37. „Ще минем през това заедно!“

Подкрепяйки детето си с присъствието и отдадеността си, може да го окуражите да издържи, докато ситуацията приключи.

 

38. „Какво друго знаем за (нещото, което ги плаши)?“

Когато детето ви има постоянен страх, изследвайте го в моменти на спокойствие. Четете книги за плашещото същество/предмет/явление. В момента на паника помолете детето си да си припомни какво сте прочели. По този начин то чувства, че овладява ситуацията.

 

39. „Нека те гушна!“

Прегърнете детето си или му позволете да седне на коленете ви. Физическият контакт му позволява да се почувства в безопасност и да се успокои.

 


 

40. „Хайде да пренапишем историята“

Вашето дете вече е написало в ума си история за това, което ще се случи. И бъдещето много го тревожи. Приемете неговата версия и след това го помолете да измисли други сюжети, в които краят е различен.

Прочетете пръва част на статията ТУК

 

Видяхте ли най-новите ни карти ЕМОЦИИТЕ - специално създадени за да помогнат на децата ни да осъзнават и управляват емоциите си.

 

 Източник: http://www.gozen.com/

    

GoZen е платформа, която предлага специални образователни програми за родители и преподаватели. С тяхна помощ те могат да помагат на децата да се справят с емоциите си в моменти на тревожност, както и да откриват своите силни страни.

Още по темата:

Думи, които трябва да казвате на детето си всеки ден

7 въпроса, които да зададем на детето си след училище

10 родителски хитрости за щастливи деца