7 идеи за сплотяване на класа

7 идеи за сплотяване на класа

Казвам се Красимира Илиева и съм главен учител по ИТ и класен ръководител на V „а" клас в ОУ „Пенчо Славейков“ – Димитровград. Децата от паралелката, на която съм класен, имаха трудности да приемат различията помежду си. Към тях се присъединиха и ученици, които бяха част от друга паралелка, която се разпадна. В клас царяха нетолерантност, етикиране, търсене на виновници и набеждаване. Децата изпитваха трудност при употреба на „вълшебни думи“ като „Благодаря!“, „Извинявай!“, „Добър ден!“.

 

Снимките показват практики, довели до позитивен резултат по отношение сплотяването на класа, разбирането и толерантността.


1. Врата с надписи.

Направих проект на вратата. Изрязах буквите на ръка от червено самозалепващо фолио и после буква по буква ги залепих. Отне ми доста време, но ефектът е положителен не само за моя клас, а и за всички класове, които учат в кабинета ми.

 2. Табло на рождените дни.

Така децата се чувстват част от едно цяло, принадлежност към една общност, присъстват със снимкте си. Понякога наблюдавам как разглеждат таблото и се групират по месеци и така хора, които са имали конфликт през деня, изведнъж се оказват част от един отбор.

 


3. Буркан за добри истории.

Засега го отваряме само когато трябва да поставим листче с добра история вътре. Ще четем историите в края на учебната година. Това условие беше поставено още в началото, а правилата не бива да се нарушават.

 


4. Табло за положителна обратна връзка.

Направихме го отново като алтернатива на таблото за черни точки. Разликата между него и буркана за добри истории е, че тук веднага се вижда доброто дело, без да се чака. Моята роля е в това да поощрявам както децата, които извършват добри дела, така и тези, които пишат за тях.

 


5. Съвети за справяне с агресията и тормоза.

Поставяне на препоръки и съвети на таблото в класната стая.

 

6. Правила за толерантност.

 


7. Избор на ученик на месеца.

В зависимост от изявите на учениците всеки месец се избира един от тях, чиято снимка се поставя на таблото. Той е ученик на месеца.

 


В нашата приобщаваща класна стая се обръща особено винимание на работата с родителите. Правим съвместни разходки с тях и ги каним в часовете на класа, за да ни разкажат за професиите си и за това, как те са се справяли с ученическите си проблеми като деца.


В нашата класна стая не се толерира злонамереното поведение. Насърчава се решаването на проблемите мирно, позитивно и спокойно, чрез обсъждане и разискване на чуждото мнение. Приоритет е децата да търсят доброто у всеки, защото лошото се вижда лесно, но трябва сърце за доброто.


Автор: Красимира Илиева 

Източник: www. priobshti.se


Още по темата:

Защо децата проявяват агресия в училище - мнението на един учител

 В класа на детето ми има агресия - отговаря психологът

Понякога търсенето на вина е прехвърляне на отговорност - мнението на един родител