8 игри за деца, които им помагат да се освободят от прекомерни емоции

8 игри за деца, които им помагат да се освободят от прекомерни емоции

Психолозите ни учат, че няма добри и лоши емоции. Всички те са необходими и важни за нас. Друг е въпросът, че с тях трябва да се учим да си служим и да развиваме емоционалния си интелект.

Понякога от специална помощ се нуждаят децата които по природа са много възприемчиви и реагират бурно на всичко. В рамките на един ден те преживяват буря от впечатления, които нерядко се изливат в капризи, лошо настроение и хиперактивност.

Забързаният ритъм на нашия живот също не спомага за емоционалната стабилност. Детето често има плътен график и за него е особено важно да се научи да възстановява ресурсите си.

Именно тези игри ще помогнат на детето да разпусне и да се научи на самоконтрол.


1. Нито звук!

Предавайте един на друг камбанка така, че тя да не зазвъни. Покажете на детето как трябва да го направи – много внимателно и тихо. Ако поиска, нека звънне с камбанката и внимателно да се заслуша как звучи тя.

Ако децата са много, седнете в гръб близо един до друг. Отначало предавайте камбанката на съседа, а след това на някой, който е седнал по-далеко от вас. Добре, ами ако за целта е нужно да станеш и да отидеш до другия човек? Главното условие  – не нарушавай тишината.


2. Аз съм балон.

Заедно с детето надуйте няколко балона, след това от всеки един от тях изпуснете полека въздуха. Наблюдавайте внимателно как от балона излиза въздушният поток. След това помолете детето да стане балон: нека то вдиша през носа в белите си дробове възможно най-много въздух, а след това да го издиша – бавно и плавно.

Нека детето ви разкаже за ситуация, в която се е чувствало като балон – когато емоциите преливат в него, когато го изпълват гняв, обида или омраза. Предложите му в подобни ситуации да използва упражнението „Аз съм балон“. След това относно повторете заедно с него това дихателно упражнение.


3. Успокой мишката.

Дайте на детето да подържи в дланта си пухеста, мека, крехка играчка във формата на мишка (или друго животинче). След това му съобщете: „Ето, в ръцете ти е попаднала мишчица, тя е толкова нежна и беззащитна.Толкова се страхува от ястреба! Подръж я,  поговори с нея, успокой я“.

Нека детето подържи в ръцете си играчката, да я погали, да поговори с нея, да ѝ каже няколко мили думи, да я успокои. В процеса на играта то самото ще се успокои.


4. Спокойна вода.

Пуснете отпускаща музика. Легнете заедно с детето на пода. Нека заема поза, в която се чувства удобно. Поставете условие: ако някой помръдне, ще трябва да… (след това измислете сами).

Друг вариант: можете да не поставяте никакви условия, а просто да приканите детето спокойно да полежи и да послуша музика.


5. Не позволявай на листа да падне.

Тази проста, но много весела игра се състои в това да не се позволи на лист хартия да падне на земята. При това не трябва да се използват ръцете или други предмети. Разрешено е само да се духа неголямо парче хартия така, че да остане във въздуха.


6. Как расте дървото.

Пуснете отпускаща музика, приглушете светлината в стаята или пуснете щорите. Предложете на детето да повтаря след вас. Представете си, че сте фиданка, която пониква през земята, за да се превърне в дърво.

Паднете на колене, като главата ви също е отпусната, след това започнете да „се разпуквате“ – като протегнете ръце и бавно станете. Движенията са произволни и бавни. Накрая при вас трябва да се получи високо дърво. За целта се протегнете нагоре, като застанете на пръсти. Изпълнявайте това упражнение преди сън, когато слагате детето да спи.


7. Млад археолог.

Потопете длан до китката в леген с пясък (може да се използва всякакъв подобен материал) и я заровете. Детето трябва внимателно „да откопае“ ръката – тоест да проведе археологически разкопки. При това не трябва да се докосва до китката на ръката. Когато детето достигне до дланта ви, веднага си сменяте местата.


8. Нежни докосвания.

Подберете 6–7 дребни предмета от различен вид: късче кожа, четка, стъклен флакон, гердан, памук и т.н. Поставете всичко това на масата. Предложете на детето да оголи ръката си до лакътя и след това обяснете, че по ръката ще се разхожда „зверче“ и ще го докосва с нежни лапички.

Трябва със затворени очи да познае какво „зверче“ се докосва до ръката му, тоест да отгатне предмета. Докосванията трябва да бъдат с поглаждане, приятни.


Автор Юлия Лазаренко, Източник

Още по темата:

17 игри за снемане на стреса и безпокойството от детето

Детето ми непрекъснато сменя интересите си, трябва ли да настоявам?

Как да изберем извънкласни активности за детето си