4 грешки, които родителите допускат, когато говорят с децата си за секса

4 грешки, които родителите допускат, когато говорят с децата си за секса

Кои са най-разпространените родителски грешки:

1. Твърде дълго отлагате разговора по темата.

Много родители чакат, когато им се стори, че има повод за безпокойство. Например тийнейджърката им започва да се среща с по-голямо момче и изведнъж се сещат, че е време за сексуално просвещение. Или намират презерватив под леглото на сина си.

Истината е, че най-доброто време да поговорите с детето си за секса е, преди то сериозно да се заинтересува от него. Много експерти препоръчват обсъждането да започне към 8–9-годишна възраст.

Децата ни знаят повече, отколкото си мислим. И ако те получат базови знания у дома, от родителите си, то вероятността да повярват на слухове и информация от приятели и интернет е по-малка.

 

 

2. Правите сурови, осъдителни изявления по темата.

Децата чуват какво говорите, когато обсъждате ситуации със сексуален подтекст. Ако сте сурови и осъдителни, те могат да приемат, че самата тема е забранена.

Например ако се изкажете негативно за мастурбацията, а детето е имало подобен опит, то може да се почувства виновно. От тук нататък те едва ли ще обсъждат открито темата с вас и ще се притесняват да ви задават въпроси, свързани с нея.

 

3. Не отговаряте на зададени въпроси.

По думите на доктор Лори Берман, експерт, децата задават въпроси, когато са готови да чуят отговора им. Ако ви е неудобно да отговорите или се опитате да отложите момента на обсъждане, докато ВИЕ не прецените, че децата са готови, то те просто ще потърсят информацията, която ги интересува, от друго място. А сега достъпът до всякаква информация е по-лесен от всякога.

 

4. Не сте напълно честни.

Важно е да бъдете честни със себе си за това, как се чувствате, когато става въпрос за сексуалността на детето ви. А също и да бъдете честни с него.

Ако ви е неудобно да говорите за нещо, кажете му го. Децата не очакват от вас да сте съвършени или да сте в състояние да отговорите на всички въпроси. Но когато се отнасяте открито и уважително към детето, то ще ви отвърне със същото.

 

 

И последно ще дам личен пример за честността.

Как да разберем, че детето е готово? Първия път дъщеря ми ме попита откъде идват децата, когато беше на 3 години. Аз се ограничих с обяснението, че тя е излязла от корема ми.

На 4 години, след като изгледа някакъв епизод от сериал, в който имаше раждане, тя дойде да потърси белега на корема ми. Оказа се, че нямам такъв. Съвсем логично тя попита откъде е излязла.

Обясних ѝ, че някои деца се раждат по естествен път (без да навлизам в подробности), а други през разрез на корема. Това я задоволи. На 5 години за първи път обсъдихме разликите между определени части при момчетата и момичетата.

Готвя се за следващите въпроси.

Автор: Екатерина Кузмичева, Източник

 

                                               

                                                                            Още по темата:

Как и кога да говорим с децата си за секса?

Как да говорим за „онова“ с децата от 2 до 12 години

Защо с тийнейджърите е толкова трудно